10 absolute don’ts tijdens een sollicitatiegesprek

23 mei 2023
Op zoek naar werk

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en lukt het je amper om je zenuwen in bedwang te houden? Geen nood! Vermijd de volgende zaken en jij sleept die droombaan in de wacht.

1. Te vroeg of te laat komen

Meld je 5 tot 10 minuten voor de afgesproken tijd. Ben je te vroeg: loop even een rondje of blijf in de auto wachten. Dreig je te laat te komen ondanks al je goede voorbereidingen: bel dan zo snel mogelijk, bied je excuses aan en licht toe waarom je het niet gaat redden. Zo beperk je de schade.

2. Iemand meenemen

Echt superaardig dat je vriend je weg wil brengen naar je sollicitatiegesprek. Maar laat hem buiten. Uit het zicht. Je wilt toch niet de indruk wekken dat je iemand nodig hebt om je hand vast te houden?

3. Een slap handje geven

Over handen vasthouden gesproken: de meeste mensen houden van een (niet té) stevige handdruk. Een slap handje wordt wel eens geassocieerd met een slap karakter… Zeker weten dat je manier van handen geven als prettig wordt ervaren? Test het eens met je vrienden.

4. Je telefoon aan laten staan

Tenzij je vrouw op het punt staat te bevallen, zet je dat ding uit.

5. Je jas aanhouden

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar ik heb het als recruiter meerdere malen meegemaakt. Een sollicitant die gaat zitten met zijn jas nog aan. Niet doen! Doe die jas uit en hang ‘m over je arm of stoel.

6. Underdressed zijn

Achterhaal van tevoren wat de dresscode is bij de organisatie waar je op gesprek gaat. Je contactpersoon van Adecco weet je dit vast te vertellen. Kom je er niet achter, ga dan uit van zakelijk. Je kunt beter te netjes gekleed zijn, want anders leidt je uiterlijk alleen maar af.

7. Geen vragen stellen

Door goede vragen te stellen laat je zien dat je je hebt verdiept in de functie en de organisatie. Ook is het voor jou dé kans om erachter te komen of dit bedrijf wel bij jou past. Maak vooraf een lijstje met vragen. Zo sta je niet met je mond vol tanden als de ander vraagt: is er nog iets dat jij zou willen weten?

8. Een verkeerde uitstraling op social media hebben

Als je je dan toch aan het voorbereiden bent, check dan ook eens wat je tegenkomt als je jezelf googelt. Komt dat overeen met wat je wilt uitstralen? Mooi! Zo niet, scherm berichten af die je liever privé houdt.

9. Alleen maar over wij praten

Je bent uitgenodigd voor een gesprek omdat de recruiter jou wil leren kennen. Jou en dus niet je studiegenoten of je collega’s. Vraagt je gesprekspartner hoe je een bepaald project hebt aangepakt? Bedenk dan wat jouw rol was en vertel daarover.

10. Onvoorbereid zijn

Jouw gesprekspartner verwacht dat je je hebt ingelezen in de organisatie. Vragen om informatie die je ook op de website had kunnen vinden is echt not done. Daarnaast weet je nu al dat je de vraag ‘Waarom wil je deze baan bij ons bedrijf?’ kunt verwachten. Hoe beter je je antwoord onderbouwt, hoe positiever de indruk is die je maakt.

Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, hebben we hier alvast wat tips. Kortom, sla geen planken mis en doe je huiswerk. Dan maak jij een onuitwisbare indruk!

Kirsten Vingerhoets
Online consultant bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen