5 lessen over werken bij thuisisolatie: wat kunnen wij leren van astronauten en poolonderzoekers?

Beter in je werk

Werken in quarantaine tijdens de COVID-19-pandemie wordt steeds meer een uitdaging. Terwijl een ieder weer op gang probeert te komen, betekent de COVID-19-pandemie voor mensen in veel delen van de wereld nog steeds weken van geïsoleerd thuis zitten en werken.

Hoe kunnen mensen omgaan met het werken op afstand, het lesgeven van hun kinderen en soms ook nog in kleine ruimtes wonen? Hier zijn vijf lessen die we kunnen leren van astronauten, onderzeeërs en poolreizigers. Zij zijn gewend om (tijdelijk) te leven in extreme omstandigheden, weg van familie en vrienden en in kleine ruimtes.

1. Houd rekening met verschillende persoonlijkheden

Niet iedereen kan zomaar in een extreme situatie werken, daar heb je een bepaalde persoonlijkheid voor nodig. Alleen, tijdens deze pandemie heeft niemand hierin een keuze. Het gaat ons allemaal aan, welke persoonlijkheid je ook hebt. Psychologen Nick Haslam en Luke Smillie merkten op dat plichtsgetrouwe of positief ingestelde mensen het bijvoorbeeld waarschijnlijk beter zullen doen. Zij hebben vaak zelfdiscipline, zijn zorgvuldig en gaan efficiënt en netjes te werk. Daarentegen zullen extraverte personen het moeilijker hebben en zullen mensen die gevoelig zijn voor neuroticisme (depressies) meer risico lopen op psychische problemen tijdens een isolatie. Bedrijven moeten zich ervan bewust zijn dat hun teams uit verschillende persoonlijkheden bestaat ​​en dat het nodig is dat zij hun manier van aansturen en leidinggeven hierop afstemmen.

2. Wees bewust van vaardigheden

Astronauten, onderzeeërs en soortgelijke werknemers krijgen een uitgebreide training en voorbereiding op de stress die ze gaan ervaren. De pandemie heeft ons alleen niet de tijd en de ruimte gegeven om ons klaar te stomen voor de huidige isolatie. Dat maakt het moeilijker om je aan te passen, maar gelukkig is niets onmogelijk. Denk na over de vaardigheden die jij, je familie en je collega’s wel hebben en hoe ze kunnen worden ingezet. Misschien kunnen mensen met leiderschapsvaardigheden, ook al hebben ze geen managementrol, worden gevraagd om anderen te coachen. En anderen, die bijvoorbeeld verstandig kunnen omgaan met de tijd, zouden kunnen helpen met het efficiënt en effectief indelen van de werkdag.

3. Zorg voor routine

Zonder regelmaat van de dag, zoals woon-werkverkeer, kunnen de uren vervagen en kan het moeilijk worden om productief te blijven. Voormalig onderzeeër Jon Bailey benadrukt het belang van routine: “Het leven op zee wordt bepaald door shifts en routines. Aan de hand van het avondeten weet je welke dag het is. Astronaut Scott Kelly is het daarmee eens: zorg voor een schema en houd je daaraan. En vergeet niet om een vaste bedtijd in je schema op te nemen. “Voor managers is het misschien verstandig om een ​​dagelijkse vergadering in te plannen om iedereen aangesloten te houden.

4. Zorg goed voor jezelf

“Op de dagen dat we in en rondom ons huis loungen, bijvoorbeeld in het weekend of als we ziek zijn, heeft je werk een andere betekenis”, zegt de voormalige Amerikaanse marineofficier John Rafferty. “Maar als we opstaan, sporten, douchen, schone kleren aantrekken, en vervolgens achter de laptop gaan zitten, zijn we in de werkmodus.” Astronaut Anne McClain zegt hetzelfde en benadrukt dat het belangrijk is om je tijd goed te beheren, goed te slapen en voor je hygiëne te zorgen. Bedrijven moeten nagaan hoe ze het welzijn van hun werknemers het best kunnen ondersteunen.

5. Houd een duidelijk doel voor ogen

Poolonderzoekers weten al lang dat verveling een gevaarlijke vijand is. Ze vermaakten zich met muziek, boeken en games – net zoals veel mensen nu ook doen. Om verveling tegen te gaan is het van belang een doel voor ogen te hebben. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat de normale business door blijft gaan (ondanks de tegenspoed), dat klanten tevreden blijven, maar ook dat collega’s tevreden blijven. Maar een doel kan ook de quarantaine zelf zijn. Zoals astronaut Peggy Whitson zegt: “COVID-19 geeft ons een hoger doel, omdat we levens redden door in quarantaine te blijven.”

Meer weten over de laatste trends in de wereld van werk in deze tijd? Lees meer op adecco.nl.

 

Vond je dit artikel interessant? Kijk ook eens op adecco.nl voor de vacatures die wij te bieden hebben. Heb je liever persoonlijk contact? Onze consultants helpen je graag met loopbaanadvies en staan voor je klaar als je vragen hebt over een van onze vacatures. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Marjolein Hendriks
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen