Alain Dehaze blikt terug op het Social Safety Nets-panel in Davos

Meer dan werk

Het is niet altijd makkelijk om de balans te houden als alles om je heen verandert. Maar dat is wel de taak die overheden, bedrijven en individuen hebben gekregen tijdens het meedogenloze vierde industriële tijdperk.

Dit is nergens relevanter dan in de wereld van werk, waar sociale, economische en technologische ontwikkelingen het concept van werk compleet herdefiniëren.

Wat bedoel ik met balans? Het betekent omarmen van de potentie van het digitale tijdperk, op een manier dat de hele werkomgeving er beter van wordt.

Terwijl de verandering van werk nieuwe kansen met zich meebrengt, zorgt het ook voor grote uitdagingen. Hoe beschermen en ondersteunen we de werkplek tijdens deze enorme transformaties, en daarna? Terwijl de noodzaak voor flexibiliteit groeit – veroorzaakt door onzekerheden, volatiliteit, innovatie en technologie – vervaagt de noodzaak van zekerheid niet. Integendeel: in onze optiek is veiligheid belangrijker dan ooit. Het is de vraag over balans die zal bepalen of de vierde industriële revolutie gaat werken voor velen, of slechts voor een paar van ons.

Daarom was het op zijn plaats dat sociale zekerheidskwestie deze week in Davos werd besproken tijdens het World Economic Forum. Politici en leiders van bedrijven hebben de verantwoordelijkheid deze kwestie serieus te nemen en actie te ondernemen. Onze economieën vragen meer flexibiliteit en nieuwe vaardigheden, wij moeten voor iedereen veilige, stabiele werkomstandigheden kunnen garanderen. Onze oproep aan de stakeholders in Davos en ver daarbuiten, is om de verandering te maken van het bekende concept van werkzekerheid, naar een meer duurzame manier van werken.

In ons vruchtbare gesprek zijn verschillende scenario's ten tafel gebracht.

We hebben het gehad over Flexicurity, voor het eerst ingevoerd door de Deense overheid in de jaren 90, biedt nog steeds een oplossing. In plaats van blind accepteren dat flexibiliteit onzekerheid voor werknemers betekent, laat flexicurity zien dat flexibiliteit en veiligheid elkaar – met een beetje hulp in beleid – kunnen versterken. Als twee verschillende kanten van één munt.

Maar we moeten verder denken.

Veiligheid bieden aan flexibele werknemers als freelancers, is top of mind voor de Adecco Group. We moeten zorgen voor sociale modellen die over te dragen zijn en gemaakt zijn door de individuen. Met YOSS zorgt de Group dat de twee kanten van de munt goed geregeld zijn in de wereld van freelancers.

Alle gesprekken over de toekomst van sociale zekerheid, moeten ook gaan over het verbeteren van vaardigheden en het veranderen van initiatieven. Vaardigheden aanleren zou een investering moeten zijn, geen kostenpost. En de beste veiligheid die een individu kan ervaren, is de eigen inzetbaarheid. Inzetbaarheid is de nieuwe koers in de wereld van werk. Als werknemers niet de juiste vaardigheden hebben, ontstaat er een kloof en, erger nog, een grotere kans op werkloosheid.

De gesprekken in Davos laten zien dat overheden nog steeds een paar jaar zijn verwijderd van het in lijn brengen van de wereld van werk met de onderwijssystemen. Als Chair van Global Apprenticeship Network, zal ik niet schromen de voordelen van toekomstbestendige werkprogramma’s uit te lichten. Deze zijn gebaseerd op curricula die over vaardigheden gaan en die nodig zijn op de werkvloer. De programma’s voorzien jonge werkers van de instrumenten die ze nodig hebben om de juiste vaardigheden op te doen en ze een stabiel en veilig heden en toekomst te garanderen.

Eén conclusie blijft duidelijk voor mij: in de toekomst van werk zijn flexibiliteit en veiligheid twee zijdes van dezelfde munt. Samen vormen ze een veelbelovend model voor de toekomst. Een model dat de individu in het middelpunt zet, ongeacht de specificiteiten van elke markt.

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen

Waar doe jij het voor?