Comfortzone of groeizone, wat past het best bij jou?

Beter in je werk

 

We leven in een bizarre tijd. De dagen worden langer, het leven komt tot bloei en op hetzelfde moment staat alles stil. Het ‘nieuwe normaal’ of liever gezegd, het ‘tijdelijke abnormaal’ dat ons is opgelegd door de coronacrisis zorgt voor veel verwarring. Onzekerheid, frustratie, solidariteit en begrip voor elkaars situatie wisselen elkaar continu af. Emoties die je normaal een plek kunt geven omdat ze je bekend voorkomen, dienen zich aan op momenten dat je er niet op voorbereid bent.

Omdat veel alledaagse dingen abnormaal zijn, is nu misschien wel het moment om na te denken over de kansen die je kunt benutten als je uit je comfortzone en in je leer- of in je groeizone stapt. Hoe ga jij op persoonlijk gebied met deze ongewone situatie om? Trek je je terug of stap je uit comfortzone en maak je van de gelegenheid gebruik om te ontdekken waar jouw ware passie zit? Hieronder beschrijven we vier zones die je emotioneel inzicht geven en je vooruit kunnen helpen.

coronocrisis adecco comfortzone

In je comfortzone

In een abnormale situatie is het prettig om tot op zekere hoogte te weten wat je te wachten staat. Het is dan ook niet raar dat de meeste mensen hun comfortzone niet verlaten en dat is in veel gevallen misschien ook wel een verstandige keuze. In een voor jou bekende zone voel je je goed. Je snapt het daar, het is er veilig en dat is goed voor je zelfvertrouwen. Als zich een situatie voordoet die je niet eerder hebt meegemaakt en waarvan je niet weet of je het wel of niet wilt of kunt, valt al het veilige weg en verlaat je je comfortzone.

In je angstzone

De onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt geven je in de eerste plaats een gevoel van angst en ongemak. Dat is ook niet raar, want de kranten staan vol met actualiteiten waar we geen grip op hebben. Veel mensen gaan extra hamsteren, worden boos of voelen zich onbegrepen. Uit je comfortzone stappen lijkt nu misschien niet het juiste moment, maar je kunt het ook van de andere kant bekijken: als alles al abnormaal is, waarom zou je dan niet van de gelegenheid gebruik maken en iets nieuws proberen? In zekere zin heb je toch niets te verliezen. Maar realiseer je dat niets vanzelf gaat en dat uit je comfortzone stappen ook voor onzekerheden en frustraties zorgt. Overheerst de angst? Ga dan op zoek naar vastigheid en probeer zoveel mogelijk vertrouwde dingen te doen waar je blij van wordt.

In je leerzone

Er wordt veel geroepen in de media. Als je in de leerzone zit, neem je niet alles klakkeloos aan. In plaats daarvan ga je eerst op onderzoek uit en vorm je daarna pas je mening. Daarnaast probeer je het standpunt van anderen te begrijpen. Iedereen beleeft deze crisis op zijn eigen manier. Door open te staan voor de meningen van anderen en tegelijkertijd kritisch te blijven, geef je jezelf de kans om te groeien en je grenzen te verleggen. Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent, leren is goed voor je! Probeer eens iets te doen dat je niet eerder hebt gedaan. Dat kan ongemakkelijk voelen, maar hoe vaker je oefent, hoe beter het gaat. En zo breid je stapje voor stapje je comfortzone uit. Maak niet al te grote stappen, want dan beland je in de angstzone.

In je groeizone

Als je de situatie hebt geaccepteerd ontstaat er een ruimte waar je kansen kunt benutten en ambities kunt waarmaken. Je moet er voor openstaan, maar dit is het moment waarop je je comfortzone kunt uitbreiden. In deze zone laat je het nieuws even los en leer je het leven te leven zoals het komt. We kunnen de situatie niet veranderen, maar kunnen altijd iets doen. Voor anderen en voor jezelf. Kleine acties hebben grote gevolgen voor de mensen om ons heen en daar kun jij op jouw beurt je voldoening uithalen. Met jouw positieve instelling breidt je je comfortzone uit en haal je het maximale uit jezelf tijdens de coronacrisis. Wees niet bang voor veranderingen zoals het “nieuwe normaal” nu, maar omarm de voordelen en probeer ze uit!

Er gebeuren veel mooie dingen waar we positief over kunnen zijn. Veel initiatieven worden ontwikkeld, zo ook door Adecco. Met #safelybacktowork slaan we de handen ineen met Randstad en Manpower om iedereen te helpen die door corona geraakt is. We kunnen het niet alleen en hebben elkaar nodig. Alle hulp die we bieden telt.

 

Vond je dit artikel interessant? Kijk ook eens op adecco.nl voor de vacatures die wij te bieden hebben. Heb je liever persoonlijk contact? Onze consultants helpen je graag met loopbaanadvies en staan voor je klaar als je vragen hebt over een van onze vacatures. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

 

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen

Waar doe jij het voor?