Coronavirus: tips om verveling thuis te voorkomen

Beter in je werk

Scholen, kinderdagverblijven en winkels zijn gesloten, evenementen zijn afgelast, evenals groepsbijeenkomsten. Veel bedrijven sturen hun werknemers naar huis of er wordt thuisgewerkt. We vermaken ons voornamelijk binnen op dit moment. Maar… ook binnen is er genoeg om ons bezig te houden.

Lenteschoonmaak

Start alvast met een uitgebreide voorjaarsschoonmaak. Wanneer was de laatste keer dat je zoveel tijd had om dit goed en grondig te doen? Naast uitgebreid schoonmaken kun je ook je kast opruimen, winterkleding opbergen of de kasten in de woonkamer en keuken opruimen. Als alles mooi en schoon is, voel je je meteen prettiger in huis. En heb je spullen over? Verkoop ze dan via bijvoorbeeld Marktplaats.

Boeken lezen

Heb je veel boeken op je plank staan die je nog niet gelezen hebt? Maak het je gemakkelijk op de bank met een kop thee en lees! Je hebt juist nu de tijd ervoor. Heb je boeken over? Breng ze langs bij een minibieb bij jou in de buurt, zo kunnen andere mensen er ook nog van genieten.

Luister naar audioboeken en podcasts

Geen zin om te lezen? Ontspan en luister dan in alle rust naar je favoriete audioboeken en nieuwe podcasts. Gewoon luisteren helpt je te ontspannen.

Familie of vrienden bellen

Ook al mag je nauwelijks familie of vrienden bezoeken, je kunt toch contact houden via telefoon of videogesprekken. Mensen die alleen thuis zitten, waarderen dit enorm. Het voorkomt eenzaamheid.

Koken en bakken

Heb je normaal weinig tijd om te koken? Maak van deze gelegenheid gebruik om nieuwe recepten uit te proberen of probeer zelf eens brood te bakken. Verras familie of vrienden met een taart in het weekend (afgeven aan de deur).

Start een doe-het-zelf project

Die kale muur in de woonkamer, of de gang opknappen: ontdek nieuwe doe-het-zelfprojecten die je gemakkelijk kunt realiseren. Of het nu gaat om een zelfgeschilderd schilderij, een gerestaureerd meubelstuk of die knoop aan je broek naaien, wees creatief.

Series en films bekijken

De vrije tijd thuis is perfect om lekker op de bank te kruipen en aan een seriemarathon te beginnen of de nieuwste films te ontdekken. Je hoeft je niet schuldig te voelen dat je niet naar buiten gaat als het mooi of droog weer is: je bent nu toch aan huis gebonden.

Doe je belastingaangifte

Het is altijd een karwei, en niet een van de leukste. Maar nu heb je de tijd om rustig je documenten te verzamelen en je belastingaangifte te doen. Als je de aangifte hebt gedaan, kun je dit weer van je lijstje afvinken.

Hou een dagje wellness

Neem de tijd voor een uitgebreid schoonheidsprogramma: ontspan met een bad of douche, neem een gezichtsmasker en laat een intensieve haarbehandeling inwerken.

Digitale evenementen

Je hoeft kunst en cultuur niet helemaal te missen tijdens je verblijf in eigen land. Er zijn musea die digitale rondleidingen aanbieden, of bands die hun concerten virtueel uitzenden. Sommige clubs laten hun DJ’s ook draaien in een lege zaal, terwijl jij als feestvierder thuis in je huiskamer zit.

Sporten: binnen en buiten

Lichaamsbeweging in de frisse lucht wordt zelfs aangemoedigd. Dat betekent dat je kunt joggen in het bos, fietsen langs de rivier of een rondje skaten door het park. Als je in quarantaine zit en je huis niet uit mag, hoef je je lichaamsbeweging niet te missen. Er zijn tal van online trainingen, en je kunt van je woonkamer een fitnessruimte maken: met dagelijkse voorwerpen, zoals waterflessen of stoelen, kun je veel oefeningen doen. Daag je vrienden uit en maak er een competitie van. Er zijn talloze apps waarin je ‘strijd’ met elkaar aan kunt gaan.

Bijscholing

Je vrije tijd kun je ook gebruiken voor bijscholing. Een nieuwe taal leren of je vakkennis verbeteren. Veel e-learningplatforms bieden zelfs gratis online cursussen aan.

Kinderen bezig houden

Het is een bijzondere uitdaging om kinderen wekenlang bezig te houden. Wat vooral belangrijk is voor kinderen in deze periode is regelmaat en structuur. Plan tijd in voor leren, spelen, regelmatige maaltijden en op dezelfde tijd naar bed. Wees consequent. Kinderen vinden regelmatige structuren gemakkelijker te hanteren en begrijpen op deze manier wanneer het tijd is om te leren of om te spelen.

Naast het huiswerk, zijn puzzels, quizzen of hersenkrakers ook een goed idee. Knutselen mag ook niet vergeten worden. Met kartonnen dozen, plakband of doeken kan de woonkamer snel worden omgetoverd tot een grot of een ridderkasteel. Creëer gewoon een speelplaats voor de kleintjes thuis.

Je kunt deze (nieuwe) vrije tijd thuis met dus met veel taken vullen. Maar er is natuurlijk nog een andere mogelijkheid: als je niet tevreden bent met je huidige baan, gebruik deze tijd dan eens om te zoeken naar een nieuwe baan. Of om je social media bij te werken. Bekijk onze vacatures of neem contact op met een van de vestigingen van Adecco bij jou in de buurt. Ook in de huidige situatie zijn wij nog steeds telefonisch of per mail voor iedereen bereikbaar. Samen vinden we de juiste baan voor jou.

Deze blog is oorspronkelijk op de website van Adecco Duitsland gepubliceerd.

Marjolein Hendriks
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen

Waar doe jij het voor?