De scholen zijn weer begonnen: hoe organiseer jij je vakantiedagen?

Meer dan werk

Werken en je vakanties plannen met schoolgaande kinderen, het is elk jaar weer een puzzel. Nu het schooljaar weer begonnen is, is het ook weer tijd om de agenda’s naast elkaar te leggen en een logistieke planning te maken voor de dagen waarop je naar kantoor moet terwijl de kinderen vrij zijn.

Onder het Europees gemiddelde

Met een minimum van twintig en een gemiddelde 25.6 vakantiedagen plus acht officiële feestdagen zitten we er in Nederland vergeleken een aantal Europese landen niet al te ruim bij. Nog steeds niet slecht, maar als je ons gemiddelde vergelijkt met bijvoorbeeld Zweden, is onze vrije tijd spaarzaam. Daar viert men namelijk, bovenop de 25 vakantiedagen waar elke werknemer recht, maar liefst 14 feestdagen. Dat komt dus neer op een minimum van 39 vrije dagen per jaar.

Als je bedenkt dat leerlingen in het voortgezet onderwijs (maximaal) 55 vakantiedagen en twaalf roostervrije dagen hebben, dan begrijp je dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met de planning rondom de vele vrije dagen die nog volgen. Om je op weg te helpen met je agendaplanning voor het schooljaar 2020/2021 is hier een handig overzicht van de vakantie in de regio’s zuid, midden en noord:

De herfstvakantie

  • Regio Zuid: 17 t/m 25 oktober 2020
  • Regio Midden: 17 t/m 25 oktober 2020
  • Regio Noord: 10 t/m 18 oktober 2020

De kerstvakantie voor alle regio’s

19 december 2020 t/m 3 januari 2021

De voorjaarsvakantie

  • Regio Zuid: 13 t/m 21 februari 2021
  • Regio Midden: 20 t/m 28 februari 2021
  • Regio Noord: 20 t/m 28 februari 2021

De meivakantie voor alle regio's

1 t/m 9 mei 2021

De zomervakantie

  • Regio Zuid: 24 juli t/m 5 september 2021
  • Regio Midden: 17 juli t/m 29 augustus 2021
  • Regio Noord: 10 juli t/m 22 augustus 2021

Let op: studiedagen zijn niet meegenomen in dit overzicht. Deze verschillen per school en worden aan het begin van het schooljaar gecommuniceerd door de schoolleiding.

Tips om je vrije dagen in goede banen te leiden

Om je werk in goed banen te leiden en je vakantiedagen op de beste manier te besteden, zijn hier een paar tips:

1. Werk je (gemeenschappelijke) agenda bij

Doe dit zodra je alle vrije dagen van je kinderen inzichtelijk hebt. Neem daar meteen je eigen, werkgerelateerde verplichtingen in mee. Het makkelijke van een gedeelde agenda op je telefoon is dat je partner de melding ook in zijn/haar agenda te zien krijgt.

2. Maak concrete plannen

Een tijdige planning is geen overbodige luxe. Voor veel buitenschoolse activiteiten geldt een maximum aantal aanmeldingen, dus kijk alvast naar de alternatieven voor de dagen waarop je zelf moeten werken. (Schoon)ouders, vrienden, (dag)kampen, buitenschoolse opvang, speelafspraakjes, oppas; oplossingen zijn er altijd, maar je wilt het natuurlijk ook zo leuk mogelijk maken voor je kinderen.

3. Schep duidelijke verwachtingen

Sommige schoolvakanties ben je misschien aan het werk en gaan je kinderen naar de opvang, terwijl andere kinderen uit de klas op vakantie gaan. Als je kinderen weten wat ze te wachten staat, kunnen ze zich er alvast op voorbereiden.

Als je je planning op orde hebt, zorgt dat voor rust en ruimte om iets leuks te organiseren op de dagen dat je samen met de kinderen vrij hebt. Lang leve de work-life balance!

Deze blog is onderdeel van adecco.nl.

 

Machteld de Haas
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen

Waar doe jij het voor?