De werk-privé balans: Hoe houd je het leuk?

Meer dan werk

Veel mensen zoeken na een lange werkdag ontspanning thuis. Logisch, want na een dag hard werken vinden we dat we onze vrije tijd meer dan verdiend hebben. Het probleem met voor de tv gaan zitten, is dat het je niet écht geluk oplevert. Maar hoe moet het dan wel? Hoe zorg je ervoor dat je werkende leven en de vrije uurtjes in balans zijn met elkaar?

Als we op de bank voor de tv hangen met onze telefoon in de hand, voelen we ons minder gelukkig. Niks mis met een goede serie of een mooie film natuurlijk, maar vraag je af of het je echt gelukkig maakt en of je zo echt ontspant na een dag werken. Het probleem van ontspannen door op de bank te hangen, is dat je je hersenen eigenlijk uitzet. En uit onderzoek blijkt, dat je dan geen geluk ervaart.

Hoe dan wel?

Het klinkt simpel: bedenk wat je leuk vindt en ga daar meer energie in steken. Houd je bijvoorbeeld van koken? Daag jezelf dan uit met nieuwe recepten. Ga je weleens naar de sportschool? Doe dan eens een ander rondje of lesje. Ben je vaak aan het gamen? Probeer dan eens een bordspel met vrienden. Bedenk steeds: hoe kan ik dat wat ik leuk vind, nog leuker of interessanter maken voor mezelf?

Maar een verandering hoeft niet groot te zijn. Je kunt ook meer energie krijgen (en je dus gelukkiger voelen) als je even naar buiten gaat na het eten, maak eens een flinke wandeling en luister ondertussen naar je favoriete muziek of podcast.

Waar kan ik mee beginnen? 5 tips om je hoofd leeg te maken.

  1. Als je een werktelefoon hebt, zet die dan uit zodra je de deur uitgaat. Zet ‘m pas weer aan zodra je de volgende keer binnenkomt. Moet de telefoon per se aanstaan? Zet dan je notificaties uit.
  2. Maak in het laatste half uur een lijstje van taken die het belangrijkst zijn voor de volgende dag. Zo kan je alles wat nog moet gebeuren voor nu loslaten.
  3. Ruim je werkplek, je inbox en het bureaublad van je computer op. Dat geeft overzicht en rust.
  4. Kijk in je agenda wat je morgen moet doen. Dan kan je je daarop voorbereiden.
  5. Gebruik de reis naar huis om te ontspannen en de dag te verwerken.

 

Waarom werk jij? Natuurlijk werk je om geld te verdienen, maar er is nog zoveel #meerdanwerk. Kijk eens op adecco.nl voor jouw droombaan. Of neem voor loopbaanadvies en vragen over vacatures contact op met onze consultants in een vestiging bij jou in de buurt.

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen

Waar doe jij het voor?