‘Een stage is jouw kans om te ontdekken wat je sterke en zwakke punten zijn’

Op zoek naar werk

Als na de zomervakantie je stageperiode aanbreekt, is dit het moment om de stage te gaan zoeken. Op vrijwel alle hogescholen moet je je stageplek voor de vakantie geregeld hebben. Geen tijd te verliezen dus. In dit artikel geven we je tips over hoe je een passende stage vindt én hoe je een goede indruk maakt als je ergens eenmaal mag meelopen. En hoe is het eigenlijk om bij Adecco stage te lopen? Stagiaires Iyanla en Regina vertellen over hun stageperiode.

Hoe zoek en vind ik een stage?

Het is zo makkelijk gezegd ‘een stageplek vinden’, maar dat valt soms nog niet mee. Want hoe weet je wat bij je past, in welke organisatie jij je prettig voelt? En hoe zorg je dat anderen jou kunnen vinden en leren kennen?

1. Werk je LinkedIn pagina bij

Waar begin je als je een stage zoekt? Misschien overweldigt het je, de stageperiode. Of misschien kijk je er al tijden naar uit. Hoe dan ook: een goed begin is het aanmaken of bijwerken van je LinkedIn pagina. Zorg dat bedrijven een idee hebben van wat je kunt en wie je bent. En vergeet niet in te stellen dat je op zoek bent naar een stage, zo kunnen recruiters je beter vinden.

2. Profileer jezelf

Omdat je persoonlijkheid doorslaggevend is voor organisaties, is het bezoeken van een stagemarkt zinvol. Hier krijg je een goed overzicht bij wat voor organisaties je zou kunnen werken en tijdens een kennismaking kan je hen meteen een indruk geven van wie jij bent. Ook je eigen netwerk zou voor je kunnen werken en vergeet niet op school langs te gaan bij je je stagecoördinator. Mensen die je al kennen, kunnen je in de goede richting wijzen.

Hoe kan ik goed presteren tijdens mijn stage?

3. Hard werken

Door leerdoelen op te stellen en deze te bespreken met je begeleider, laat je zien dat je serieus bent over wat je wil bereiken. Dit doe je voor de hele periode maar je kunt ook doelen per week opstellen zodat je het overzicht bewaakt. Je neemt de regie over je eigen resultaten en zorgt dat je aangehaakt blijft bij waar je de organisatie en het team kunt ondersteunen. Geef daarnaast eerlijk aan wat de verplichtingen vanuit school zijn en laat je collega’s weten wanneer je deadlines hebt.

4. Deelnemen aan het team

Laat je collega’s weten wat je leuk vindt en wat je graag wil leren. Zo kan je jezelf tijdens je stageperiode nóg beter ontwikkelen. Realiseer je dat het contact met je collega’s ook een vorm van netwerken is. Je kan laten zien wat je in je mars hebt door initiatief te nemen en actief deel te nemen aan overleggen. Zo val je op en wie weet ontstaan er zo kansen die je anders niet zou krijgen.

HR opgeleide stagiaires aan de slag bij Adecco

Iyanla en Regina studeren Human Resource Management aan Windesheim Almere en zij liepen een half jaar stage bij Adecco. Ze delen hun ervaringen over de dagelijkse praktijk, hun werkzaamheden en ze geven tips waar jij misschien wat aan hebt.

De introductie

“Vanuit onze studie leek ons werken voor een uitzendbureau een interessante en leerzame plek om stage te lopen. Niet alleen omdat we daar veel konden leren over het zoeken van kandidaten, maar ook omdat het beoordelen van cv’s en het bezoeken van opdrachtgevers onderdeel is van je werkzaamheden als stagiaire.

Bij Adecco is de werksfeer informeel waardoor we ons meteen op ons gemak voelden. Vanaf dag één waren we onderdeel van het team. We werden betrokken bij de werkzaamheden en we mochten direct mee naar een regiobijeenkomst. Én er was ook nog een speciale kick-off voor alle stagiaires georganiseerd waar we ervaringen konden delen. Dit was prettig omdat je zo voelde dat je niet de enige was waar alles nieuw voor is. De CEO kwam zelfs nog even langs.  Tijdens de eerste dagen keken we mee. We kregen een aantal opdrachten en online trainingen om kennis te maken met de systemen en websites. Door deze uitgebreide introductie, konden we snel aan het werk.

De werkzaamheden

Tijdens onze stageperiode mochten we steeds meer doen waardoor het een erg afwisselende stage was. We leerden onder andere hoe je zelf een intakegesprek moet houden, hoe je contracten opstelt en hoe je persoonlijke profielen schrijft. Door de afwisseling kwamen we erachter wat we wel en niet leuk vonden. Bij Adecco kun je dit aangeven en zo kun je je steeds verder verdiepen in wat je aanspreekt. Dat leidde ertoe dat we ons verantwoordelijk voelden voor ons werk. Tegelijkertijd werden we goed begeleid waardoor we ons zelfverzekerd voelden.

Haal alles uit je stage

Tot slot hebben we nog een aantal tips voor je om meer uit je stage te kunnen halen:

  • Wees proactief, wacht niet af tot iemand je werk geeft maar vraag zelf wat je kunt doen. Je kunt voorstellen om werk van collega’s over te nemen. Zo help je elkaar omdat jij nieuwe dingen leert en meer vertrouwen van hen krijgt en zij zich op andere taken kunnen richten.
  • Toon interesse en laat zien dat je leergierig bent. Iedereen weet hoe het is om net te beginnen in een baan. Wat belangrijk is, is dat je voldoende vragen stelt omdat je toch het snelst on the job leert.
  • Ook al ben je stagiaire, je bent een waardevol teamlid. Je moet jezelf niet onderschatten en je hoeft je niet minder te voelen dan je collega’s. Je loopt stage om ervaring op te doen en daar hoort fouten maken bij. Dit is jouw kans om te ontdekken waar je interesses en wat je sterke en zwakke punten zijn.”

Wil jij ook leuke stage? Kijk dan eens naar de mogelijkheden die Adecco te bieden heeft!

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen

Waar doe jij het voor?