Virtueel netwerken doe je zo!

21 augustus 2020
Meer dan werk

Nu grootschalige evenementen zijn afgelast en face to face vergaderingen worden ontmoedigd, is online netwerken de laatste maanden enorm in populariteit toegenomen. Gelukkig heeft virtueel netwerken vele voordelen en kan het nog leuk zijn ook. Deze tips helpen je om je om je netwerk te verbreden en op te vallen bij de juiste mensen.

Wat is netwerken?

Professioneel netwerken gaat over het opbouwen van relaties. Je bouwt relaties op met gelijkgestemde professionals en haalt je voordeel uit het uitwisselen van informatie uit deze relaties. Een goed netwerk kan langdurige effecten hebben op je professionele leven, zelfs bij het vinden van je volgende baan. Het aantal banen dat via netwerken wordt verkregen ligt rond de 70 tot 85%. Daarnaast kun je je blijven ontwikkelen door in contact te zijn met andere professionals die dezelfde interesses delen. Je netwerk is in die zin een waardevolle manier om je (basis-)kennis uit te breiden, best practices te leren, op de hoogte te blijven van het nieuws uit de sector en je sociale netwerk te vergroten.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat netwerken misschien niet meteen tot een baan leidt. Door je netwerk uit te breiden en te onderhouden, leg je een basis voor mogelijke baankansen in de toekomst.. Concentreer je op het opbouwen van de relatie en het bijdragen aan de discussie, zodat je contacten aan je zullen denken de volgende keer dat ze een kans horen.

Pogingen om de verspreiding van COVID-19 een halt toe te roepen, hebben verstrekkende gevolgen gehad en netwerken is daarop geen uitzondering. Nu veel congressen overgaan op een online model, denk je misschien dat alle netwerkactiviteiten tot stilstand zijn gekomen. Dit is niet het geval! Hoewel netwerken er misschien anders uitziet als het vanuit huis gebeurt, is het nog steeds een belangrijk onderdeel van je professionele ontwikkeling. Bovendien is dit misschien juist het ideale moment om te netwerken, omdat alle anderen ook vaker thuis en waarschijnlijk vaker online zijn.

Dus, laten we eens kijken naar de top 6 tips voor virtueel netwerken die je kunt gebruiken om jouw netwerk uit te breiden en je droombaan te vinden.

1. Maak een plan

Net als het voorbereiden en in orde maken van je cv, is netwerken het meest effectief wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt. Dus, denk eens na over wat je wilt bereiken met het netwerken. Dit helpt je namelijk ook om erachter te komen welke stappen nodig zijn om er te komen.

  • Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, is het handig om je LinkedIn-profiel bij te werken en contact op te zoeken met mensen die je verder kunnen helpen.
  • Als je nieuwe vaardigheden wilt leren, zijn er talloze whitepapers te vinden op LinkedIn over onderwerpen die aansluiten bij jouw interesses. Daarnaast kun je je netwerk uitbreiden en in gesprek gaan met mensen die graag meer vertellen over hun expertise.
  • En als je een ondernemer bent die zakelijke contacten wil leggen, is het slim om je ‘elevator pitch’ paraat te hebben en deze te delen met potentiële partners.

We bekijken elk van deze tactieken in de rest van deze blog, maar eerst moet je je profiel bijwerken.

2. Vul je profiel aan

Beschouw LinkedIn als je startpunt als je virtueel wilt netwerken. Op LinkedIn kun je in een professionele setting je interesses kenbaar maken en het werk dat je in jouw professionele ontwikkeling hebt gestoken laten zien. Begin met het afstemmen van je LinkedIn-profiel op wie jij bent en hoe je wilt overkomen. Het creëren van een naadloos profiel dat je interesses en mogelijkheden benadrukt – en dat alles op de voorgrond plaatst in de “Over” sectie – kan anderen helpen om jou te leren kennen zonder dat je iets hoeft te doen! Daarnaast kun je met andere onderdelen van je profiel je werkervaring laten zien en vakkennis delen  door middel van (reacties op) vakinhoudelijke berichten.

Het hebben van een gedetailleerd en up-to-date LinkedIn-profiel is een belangrijke eerste stap als je virtueel wilt netwerken. Want de volgende stap is het gebruik van de sociale netwerkfuncties van LinkedIn om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe groepen en verenigingen te ontdekken die jouw interesses delen en in contact te blijven met je contacten. Als je eenmaal tevreden bent over je profiel, begin dan met het uitbreiden van je netwerk!

3. Onderzoek je netwerkmogelijkheden

Nadat je hebt bedacht wat je uit het netwerk wilt halen, ga je op onderzoek uit! Zoek de mensen die jou kunnen helpen om jouw doelen te bereiken. Je kunt dit doen door je aan te sluiten bij een relevante vereniging je lidmaatschap te verlengen, je aan te melden voor netwerksites op zoek te gaan naar online evenementen. Kijk naar handels- of special interest publicaties om een gevoel te krijgen van de gesprekken in dat specifieke gebied en de mensen die de discussie voeren.

Denk ook na over hoe geconcentreerd je netwerk is als het gaat om interessegebieden. Zijn al je contacten in hetzelfde gebied als jij? Zit iedereen op hetzelfde niveau? Netwerken gaat niet over het creëren van een echokamer; de waarde ervan is dat je de kans krijgt om gaten in je kennis op te vullen. Zoek daarom nieuwe contacten in verschillende sectoren of op verschillende niveaus om nieuwe perspectieven te krijgen die je kunnen helpen om te slagen.

4. Start met je bestaande netwerk

Het bouwen aan relaties is de kern van netwerken. Een belangrijke netwerktip voor de eerste fase is om te beginnen met wie je kent. Zoek actieve gebruikers van LinkedIn in je contactpersonenlijst en kijk verder naar manieren om het werk dat ze op LinkedIn delen te ondersteunen door commentaar te geven op hun berichten.

Kijk vervolgens naar je huidige relaties voor begeleiding bij het uitbreiden van je netwerk. Vraag hulp aan vertrouwde collega’s en mentoren wie je nog meer in je netwerk kunt opnemen. Wellicht kunnen zij je introduceren of kunnen zij je uitnodigen voor een online netwerkevenement dat jou interesseert.

Onthoud bij het benaderen van nieuwe contacten dat de relatie die je probeert op te bouwen wederzijds voordeel moet opleveren. Het gaat niet om het verkopen van jezelf of je product aan andere mensen, maar om het opbouwen van duurzame relaties met je contacten en het uitwisselen van informatie. Denk, net als bij een persoonlijk gesprek, aan de manier waarop je online interacties overkomen. Of het nu gaat om een e-mailintroductie, commentaar op LinkedIn-post of deelname aan een videogesprek.

5. Ga aan de slag!

Hoewel je op dit moment niet in een ruimte met anderen kunt vergaderen, zijn er veel andere manieren om contact op te nemen. Met veel virtuele netwerkevenementen die op dit moment plaatsvinden, kun je nog steeds de conferentie of het vergadergevoel krijgen zonder je huis te verlaten. Vergeet niet om je werkruimte en technische inrichting voorafgaand aan het event voor te bereiden.

Nu is ook een goed moment om informatieve gesprekken te voeren met anderen uit jouw vakgebied die inzicht kunnen geven in hun rol, hun bedrijf en de industrie in het algemeen. Identificeer iemand die deze voorkennis kan bieden en zet een online meeting op. Bereid je voor alsof het een interview is en wees bereid om het gesprek te leiden terwijl je vragen stelt over hun carrière, de organisatie waar ze voor werken en hoe zij hun baan ervaren.

Vergeet ten slotte niet om het delen van informatie bij te houden. In de kern gaat het bij netwerken om het uitwisselen van informatie. Blijf dus deelnemen aan online discussies. Zoek forums die je interesseren en deel best practices. Dit is een goede netwerktip voor introverte mensen: maak optimaal gebruik van online forums en berichten. Het is een mooie manier om in contact te komen met mensen en tegelijkertijd de mogelijkheid te hebben om een stapje terug te doen en te reageren in je eigen tijd.

6. Onderhoud je contacten

De persoonlijke netwerketiquette is nog steeds van toepassing: vraag om contact te houden en bedank mensen voor hun tijd. Het opvolgen van een informatief interview of een andere één op één ervaring is eenvoudig; stuur niet al te lang na je virtuele afspraak een vriendelijke boodschap die inhoudelijk genoeg is om aan te tonen dat je je het gesprek herinnert, maar die kort genoeg is om een reactie aan te moedigen.

Netwerken is niet mensen om een ​​baan vragen. Als je op zoek bent naar een baan, gaat het erom dat je de juiste mensen vindt die je kunnen helpen als het zover is: door je door te verwijzen, je in contact te brengen met geïnteresseerden of door je zoektocht te begeleiden. Dit geldt overigens ook voor het verkopen van producten of diensten aan je contacten. Focus op het creëren van duurzame relaties en het succes volgt vanzelf, let maar op!

 

Marjolein Hendriks
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen