Een nieuwe baan na je vijftigste? Het kan!

08 maart 2021
Op zoek naar werk

Soms moet je, noodgedwongen. Soms zit je na een aardige loopbaan gewoon niet meer op de juiste plek. Maar gelukkig is het nooit te laat voor een nieuwe stap in je carrière, ook niet als je de vijftig bent gepasseerd.

Onderzoek van het American Institute for Economic Research [AIER] geeft aan dat 80% van de mensen die op latere leeftijd [47+] een nieuwe uitdaging aangaan succesvol zijn. En ik ben er daar één van.

Vijf tips die mij hebben geholpen aan mijn nieuwe baan:

1. Gebruik je netwerk

Een uitgebreid netwerk is één van de voordelen van een jarenlange carrière op de arbeidsmarkt. Gebruik dat netwerk! Laat familie, vrienden, kennissen en zakelijke relaties gewoon meekijken naar mogelijkheden voor jou. Je zult verbaasd zijn hoeveel mensen jou willen helpen, als je ze vertelt dat je op zoek bent naar nieuwe mogelijkheden.

2. Durf te veranderen

Veranderen is spannend. Zeker als je jarenlang in dezelfde sector of misschien wel bij dezelfde werkgever hebt gewerkt. En als je echt iets heel anders wilt, dan mis je misschien nog het vertrouwen in jezelf. Begin dan klein. Onderzoek bijvoorbeeld eens de verschillende soorten functies in je nieuwe interessegebied en bepaal welke het best aansluit bij jou en jouw wensen. Neem daarna je LinkedIn-profiel eens onder de loep en bekijk of de manier waarop jij je online presenteert aansluit bij het profiel waar werkgevers naar op zoek zijn. Weinig kennis van hoe je je voordeel met Linkedin kunt doen? Volg een cursus, lees boeken, bekijk de LinkedIn profielen van mensen die de functie hebben waar jij van droomt.

3. Onderschat jezelf niet

Nog een voordeel van leeftijd: jij weet precies waar je goed in bent. En waar je niet zo goed in bent. En die wetenschap op zich geeft al zelfvertrouwen! Daarnaast ga jij al jarenlang met collega’s om, in alle soorten en maten. Je hebt dus waarschijnlijk een set softskills die jou onderscheiden van de jongere generatie. Onderschat jezelf en jouw senioriteit niet!

4. Laat zien dat je pit hebt!

Het is belangrijk dat je niet de indruk wekt dat je [het] moe bent. Als je vorige carrière of de baan waarin je nu zit het uiterste van je vragen -en stress misschien de reden is dat je wilt veranderen-, mag je best duidelijk maken dat je een lange weg hebt afgelegd. Blijf daarbij echter energiek en laat zien vooral dat je nog genoeg pit hebt.

En tot slot,

5. Blijf altijd positief

Zelfs als je al het vorige hebt gedaan en je écht klaar bent voor een nieuwe baan, kun je op zijn tijd toch overmand worden door twijfel. Of misschien zijn er mensen om je heen die het allemaal niet zo zonnig inzien als jij. Blijf positief en omring je vooral met mensen die jou steunen en die enthousiast zijn over jouw loopbaanverandering.

Ben je op zoek naar een leuke en nieuwe baan? Kijk op adecco.nl!

Mirjam Stoffels
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen