Er samen staan voor anderen, dat vind ik prachtig!
NLdoet is de grootste vrijwilligersactie in Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Het is een jaarlijks evenement dat volledig gewijd is aan vrijwilligerswerk en maatschappelijke betrokkenheid. Tijdens NLdoet komen duizenden mensen uit het hele land bijeen om vrijwillig de handen uit de mouwen te steken voor diverse klussen en activiteiten bij maatschappelijke organisaties, stichtingen en verenigingen. Wij spraken met collega Ingrid Riemersma, die naast haar werk als Regional Salesmanager al 7 jaar vrijwilligerswerk doet voor NLdoet.
1. Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met NLdoet en wat motiveerde je om deel te nemen?
Inmiddels zet ik me al 7 jaar in als vrijwilliger voor NLdoet. Ik woon in een klein dorpje in Friesland met zo’n 1.500 inwoners. Eens per jaar organiseren we hier een groot festival genaamd ‘Gondelvaart’, waar zo’n 10.000 bezoekers op afkomen. Om alles rondom dit festival in goede banen te leiden, is de hulp van vrijwilligers uit de omgeving essentieel. Mijn drijfveer, zoals we dat in het Fries zouden zeggen, is ‘Mienskip’, wat zich vertaalt naar ‘gemeenschapsgevoel’ of ‘saamhorigheid’. Voor mij draait het echt om het gevoel van samenzijn en samen een bijdrage leveren.
2. Wat is de mooiste herinnering die jij hebt aan je bijdrage bij NLdoet?
Toen ik voorafgaand aan dit interview oude foto’s doorzocht, moest ik bij een aantal ervan hard lachen. Op één foto zie je mij in de regen achter vlaggetjes van NLdoet aanrennen omdat ze wegwaaiden. Voor mij symboliseert die foto het doorzettingsvermogen dat we als groep vrijwilligers hebben getoond, ongeacht het weer. Het feit dat we daar samen stonden, met elkaar, is voor mij een prachtige herinnering.
3. Zijn er specifieke vaardigheden of lessen die je hebt geleerd tijdens NLdoet en die je in andere aspecten van je leven hebt toegepast?
Zeker weten! Als vrijwilliger was ik niet alleen bezig met het klaarmaken van het festivalterrein, maar ik zat ook in de organisatie. Als organisator heb ik geleerd hoe je communiceert op alle niveaus. Het ene moment zit je aan tafel met een potentiële hoofdsponsor, en het volgende moment luister je naar de wensen van vrijwilligers. Je leert de verschillende belangen te herkennen en ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde kant op beweegt.
4. Heb je na NLdoet nog contact gehouden met de organisatie of project waar je aan hebt deelgenomen?
Het is onmogelijk om geen contact meer te hebben. Soms word ik nog steeds om advies gevraagd over hoe ik iets zou aanpakken in de voorbereiding van het festival. Daarnaast bouw je ook een waardevol netwerk op waar je altijd op kunt terugvallen. Aan mijn rol als vrijwilliger heb ik echte vriendschappen overgehouden en heb ik veel nieuwe zakelijke contacten opgedaan.
5. Waarom is het belangrijk dat NLdoet blijft bestaan en mensen blijven deelnemen?
Ik vind het geweldig hoe NLdoet het belang van vrijwilligerswerk onder de aandacht brengt. Tegelijkertijd is het belangrijk om te onthouden dat we het hele jaar door vrijwilligers nodig hebben. Zo ben ik bijvoorbeeld ook betrokken bij Platform Armoede en Schulden Fryslân. De mensen die daar komen hebben direct hulp nodig om rond te komen. Ik ben van mening dat vrijwilligers een belangrijke rol spelen in de maatschappij en ik geloof dat het van belang is om het hele jaar door klaar te staan voor anderen.
6. Wat raad je mensen aan die overwegen deel te nemen aan NLdoet, maar twijfelen?
Zoek iets wat je leuk vindt en bij je past. Op die manier haal je zelf ook plezier uit vrijwilligerswerk terwijl je anderen helpt.
Lees ook: de 10 meest ongemakkelijke én herkenbare momenten op de werkvloer.