In vier stappen naar een succesvolle sollicitatie

Op zoek naar werk

Een nieuwe baan zoeken is hard werken. Hoe meer kandidaten voor dezelfde functie gaan, hoe lastiger het is om je te onderscheiden. Recruiters ontvangen veel reacties en hebben daardoor weinig tijd hebben om je cv door te nemen. Slordigheidjes als een schrijffout of een te langdradige tekst kunnen ervoor zorgen dat de hij of zij niet jou maar een ander op gesprek uitnodigt. Zorg er dus voor dat je een eerste goede eerste indruk achterlaat, zet de juiste stappen in het vervolgtraject en vergroot je kans op de baan die bij jou past!

Solliciteer selectief

Met een onderbouwde motivatiebrief en een aansluitend cv laat je de werkgever zien hoe gemotiveerd en geschikt je bent. Reageer dus niet op meerdere vacatures tegelijk. Als je meer dan één sollicitatie per keer uitstuurt, heb je minder tijd om je te verdiepen in de functie, het bedrijf en hoe je je cv en je brief daarop aanpast. Als je je richt op één vacature per keer, kun je je sollicitatie de aandacht geven die het verdient.

Dus maak een selectie van de functies die jou leuk lijken. Kies vervolgens degene waarvan jij denkt dat je de grootste kans maakt en neem tijd voor je brief en je cv. Onderdeel van je voorbereiding is dat je ervoor zorgt dat jouw vaardigheden, je relevante werkervaring en je persoonlijkheid passen bij het profiel en dat dat duidelijk naar voren komen. Het is de bedoeling dat je de recruiter helpt om meteen te zien waarom jij een geschikte kandidaat bent.

Stel de interviewer vragen

Door vragen te stellen kun je je tijd optimaal benutten en laten zien dat je goed voorbereid bent. Stel daarbij niet zomaar wat vragen, maar bereid ze voor. Ook tijdens je gesprek kun je vragen stellen. Op die manier laat je zien dat je oplettend en geïnteresseerd bent.

Hier zijn een paar voorbeeldvragen:

  • Wat zie jij als meest het uitdagende aspect van deze baan?
  • Wat vind je het leukst aan dit bedrijf?
  • Hoe ziet succes eruit in deze positie?
  • Wat wordt er van mij verwacht in mijn eerste maand / jaar? Wat moet ik dan al kunnen?
  • Wat kun je me over het bedrijf vertellen wat niet de op de website te vinden is?

Een klik helpt

Loopt het gesprek soepel en merk je dat je een goede klik hebt met de interviewer? Dan kan dat je kans op de baan vergroten. Als je van tevoren weet met wie je je gesprek hebt, kun je die persoon opzoeken op LinkedIn. Maak er geen studie van, maar stel bijvoorbeeld op basis van de informatie die je hebt bijvoorbeeld een vraag over zijn of haar carrière binnen het bedrijf. Wees je tijdens je gesprek bewust van je lichaamstaal; blijf rechtop zitten en luister goed. Met een actieve houding straal je enthousiasme uit. Bovendien zit je zo beter in het gesprek en kun je nog beter en completere antwoorden geven.

Bevestig nogmaals je enthousiasme

Ook na het sollicitatiegesprek kun je je motivatie kenbaar maken. Je kunt de interviewer een bericht sturen om nogmaals te laten weten dat je enthousiast bent over het gesprek en dat je hoopt dat je in aanmerking komt voor de baan. Hiermee laat je zien dat je proactief en assertief bent. Timing is belangrijk, want opvolgen binnen 2 uur na het sollicitatiegesprek is misschien iets te enthousiast. Maar wacht ook niet te lang met reageren. Bel of mail de dag na je gesprek zodat de interviewer je nog goed voor de geest kan halen. Het sollicitatieproces kan en het kan zijn dat de interviewer al meerdere mensen gesproken heeft, dus wacht ook niet te lang met reageren. Bedank ze (nogmaals) voor hun tijd, vertel ze over je positieve ervaringen van het gesprek en vraag ze om feedback.

Als je deze stappen volgt spring je er positief bovenuit en laat je een blijvende indruk bij je potentiële nieuwe werkgever achter.

Hulp nodig bij het updaten van je cv of ben je benieuwd naar een functie die bij jou past? Bekijk de vacatures op adecco.nl of zoek contact met de Adecco vestiging bij jou in de buurt. We helpen je graag verder.

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen

Waar doe jij het voor?