Interview tips: zes tips voor een succesvolle video sollicitatie

21 augustus 2020
Op zoek naar werk

Video sollicitatiegesprekken komen steeds vaker voor – vooral als je solliciteert naar een baan in een andere regio of een ander land, of als je toekomstige manager of collega’s op afstand werken. Als het de eerste keer is dat je een video interview hebt, moet je van te voren over veel zaken nadenken. Hier zijn zes tips om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd bent op de dag van het interview.

Bereid je techniek voor

Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, is het nu de tijd om de technologie onder de knie te krijgen die je nodig hebt voor video interviews en het werken op afstand.

  • Zorg ervoor dat je computer, internetverbinding, camera en microfoon allemaal goed werken en dat je duidelijk te horen en te zien bent.
  • Wacht niet tot de dag van het interview om je apparatuur te testen. Oefen alvast een dag van te voren met een vriend of vriendin het videogesprek.
  • Test op de dag van het interview alles nog een keer en ga op tijd klaar zitten.
  • Sluit alle schermen die je niet nodig hebt, vooral de schermen met meldingen – je wilt niet dat er een chatbox opduikt en je wordt afgeleid tijdens je interview.
  • Als je je scherm gaat delen tijdens het interview (bijvoorbeeld een PowerPointpresentatie), zorg er dan voor dat er niets persoonlijks kan worden getoond en dat je een werkgeversvriendelijke bureaubladachtergrond hebt.
  • Controleer de software die je gaat gebruiken voor het interview, want sommige applicaties moeten geïnstalleerd worden op je bureaublad. Vermijd last-minute stress of een late start van het interview door alles ruim van tevoren te regelen.

Weg met alle afleiding

  • Verwijder alles van je werkplek wat je zou kunnen afleiden tijden het gesprek. Zo blijf je gefocust tijdens het interview.
  • Zoek een rustige kamer en verwijder rommel die een negatieve indruk kan geven van je werkdiscipline.
  • Beperk achtergrondgeluiden tot een minimum – dit kan een uitdaging zijn wanneer je te maken hebt met kinderen (of huisdieren!), dus vraag indien mogelijk een vriend of familielid om te helpen en houd ze bezig tijdens je interview. Sluit het raam, houd de deur dicht, en laat iedereen thuis weten wanneer je je gesprek hebt, zodat ze hier rekening mee kunnen houden

Doe onderzoek

Het kan verleidelijk zijn om onderzoek naar het bedrijf over te slaan voor een virtueel interview, omdat Google slechts een klik van je verwijderd is. Maar als je ‘live’ bent, merken interviewers het als je iets opzoekt tijdens het gesprek. Zoek daarom alles van te voren uit! Maak kennis met de achtergrond, de cultuur en de doelstellingen van het bedrijf. Zo laat je niet alleen zien dat je het bedrijf waardeert, maar ook dat je weet hoe goed je bij hun bedrijfscultuur past. Er is meestal veel informatie beschikbaar op de carrièrepagina van het bedrijf (als ze die hebben), en vergeet niet om hun bedrijfsblog en sociale media te bezoeken, net als het lezen van eventuele persberichten en verschijningen in het nieuws.

Bereid antwoorden voor

Hoewel je niet wilt dat je antwoorden als ‘ingestudeerd’ overkomen, is het verstandig om een paar van de meest populaire vragen alvast voor te bereiden.

Denk na over hoe je reageert op vragen over bepaalde competenties voor de functie en bereid een aantal voorbeelden van je relevante ervaring voor. Bedenk goed je motivatie voor de functie en waarom je voor dat specifieke bedrijf wilt werken.

Denk ook na over het bedrijf wat je tijdens het gesprek wilt inbrengen. Hebben ze bepaalde prijzen gewonnen, zijn zij een Great Place to Work, of zijn er zakelijke ontwikkelingen op komst zoals een mogelijke overname? Door hier van te voren onderzoek naar te doen, kun je de juiste, gerichte vragen stellen.

Vraag een vriend of familielid om je te helpen bij het oefenen van een aantal van je antwoorden, zodat je tegen de tijd dat het echt erop aankomt, je natuurlijk en ontspannen overkomt.

Kleed je voor succes

Ook al ben je gewoon thuis tijdens je virtuele interview, dat betekent niet dat je zomaar wat aantrekt. Zorg ervoor dat je iets draagt wat je ook zou dragen tijdens een face-to-face interview. Zo kom je professioneel over. In het algemeen geldt dat je je interview outfit vrij neutraal moet houden, zodat het niet afleidt van wat je te zeggen hebt.

Let op je lichaamstaal

Interviews op afstand kunnen het lastiger maken om je persoonlijkheid over te brengen en een goede verstandhouding met de interviewer op te bouwen. Lichaamstaal is de non-verbale manier waarop we met anderen communiceren. Van oogcontact tot onze houding en de gebaren die we gebruiken. Je kunt lichaamstaal gebruiken in je virtuele interview om vertrouwen, vriendelijkheid en positiviteit te presenteren. Houd goed oogcontact tijdens het interview (hint: kijk in de camera in plaats van naar je computerscherm), ga rechtop zitten en probeer niet te friemelen, want dit zorgt voor afleiding en het kan nerveus overkomen.

Meer loopbaanadvies? Bekijk ook eens onder andere blogs. Als je hulp nodig hebt bij het updaten van jouw cv of om meer te weten te komen over onze nieuwste functies, neem dan contact op met een Adecco vestiging bij jou in de buurt.

Marjolein Hendriks
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen