Je pensioen, hoe zit dat?

07 augustus 2023  |  Leestijd: 5 minuten
Meer dan werk

Pensioen kan voor sommigen volledig duidelijk zijn, terwijl het voor anderen juist een ver-van-mijn-bed-show lijkt. Wat je situatie ook is, inzicht hebben in je pensioen is belangrijk. Daarom geven wij antwoord op vijf veel gestelde vragen die te maken hebben met pensioen.

1. Hoe bouw je pensioen op in Nederland?
In Nederland zijn er drie manieren om pensioen op te bouwen:

1. Via je werkgever
2. Via de AOW
3. Door zelf te sparen, beleggen of verzekeren

2. Heb ik recht op een AOW-uitkering?
Als je woont of werkt in Nederland spaar je automatisch voor je AOW-uitkering. De AOW is een basispensioen van de overheid als je de AOW-leeftijd bereikt. Hiermee kun je leven als je ouder bent en niet meer werkt. Hoeveel AOW je krijgt, hangt af van waar je woont en of je in een ander land hebt gewoond of gewerkt. Enkele maanden voor je AOW-leeftijd stuurt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) je een brief. Daarin staat hoe je je AOW kunt aanvragen.

3. Wat houdt Nabestaanden- en partnerpensioen in?
Bij veel pensioenregelingen is er pensioen voor nabestaanden. Dit betekent dat na je overlijden je partner en kinderen pensioen ontvangen. Het partnerpensioen wordt apart gezet voor je partner voor als je overlijdt vóór je met pensioen gaat. Dit nabestaandenpensioen wordt opgebouwd uit de premie die je werkgever betaalt. Maar let op, het is niet altijd vanzelfsprekend dat dit pensioen automatisch wordt opgebouwd.

4. Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?
Wil je meer inzicht krijgen in hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd? Kijk dan eens op Mijnpensioenoverzicht.nl. Hier zie je onder andere hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en hoe hoog je AOW is.

5. Moet ik zelf ook nog sparen?
Soms is de AOW niet genoeg om je kosten te dekken. Daarom is het slim om je inkomsten en uitgaven te bekijken. Zo kun je een idee krijgen van hoeveel pensioen je nodig hebt. Door dit op tijd te doen, kun je ruimte maken om bijvoorbeeld extra geld opzij te zetten, zodat je in de toekomst niet voor onverwachte situaties komt te staan.

David Capatina
Content en Social Media Specialist
Delen

Gerelateerde artikelen