Ontdek je verborgen talenten!

22 juli 2021
Op zoek naar werk

Weet jij wat je wilt met jouw carrière? Heb je een plan? Een doel? Een eindstreep en een strategie hoe je deze gaat bereiken? Zo ja – geweldig! Maar wat als je niet weet wat je wilt?

Je carrière is geen rechte lijn, maar een pad met bochten en obstakels van zo´n veertig jaar lang werken. Dus dat er soms iets verandert, is logisch. Leren wat je wilt en wat je leuk vindt om er zo voor te zorgen dat de weg van jouw loopbaan prettig verloopt, is een geweldige manier om te beginnen.

Dus stel jezelf deze vier vragen om een helder beeld te krijgen. Ontdek waar je verborgen talenten zitten, hopelijk krijg je zo een scherper beeld van jouw toekomstige carrière.

1. Wat gaat je makkelijk af?

In het leven zijn er taken of dingen die jouw makkelijker afgaan dan andere.  Deze taken voelen gewoon heel natuurlijk aan en het kost jouw minder tijd en energie om de klus te klaren dan anderen en je doet ze eigenlijk zonder al te veel inspanning.

Ontdekken wat jou makkelijk afgaat, is een geweldige manier om te kijken wat jouw vaardigheden zijn voor een succesvolle carrière. Weet je wat voor persoon je voor je hebt, nog voordat je met ze gepraat hebt? Ben je goed in plannen? Dit zijn talenten die heel nuttig kunnen zijn in een toekomstige baan.

2. Wat deed jij graag als kind?

Als je soms even niet goed weet wat je nou echt leuk vindt, denk dan terug aan je kindertijd. Wat waren toen je passies, wat deed je en wat wilde je vroeger worden als je later groot bent?

Kinderen proberen verschillende dingen uit en blijven doen wat ze leuk vinden. Dus, wat deed jij veel als kind? Waar werd jij in die tijd gelukkig van?  Was het lezen, experimenteren, vrienden maken, sporten? Wat het ook was, het zegt iets belangrijks over jouw talent.

3. Waar ben jij beter in dan jouw vakgenoten?

Lees je bijvoorbeeld boeken twee keer zo snel als een ander? Ben jij vaak de leider in een groepsopdracht? Heb je nooit examenstress omdat je je altijd goed voorbereid? Maak een lijst van de kwaliteiten waarmee jij je onderscheidt ten opzichte van je medestudenten of collega´s. Zo ontwikkel je ook een lijst die je kunt gebruiken bij een volgende vacature, zo weet je meteen of het klikt.

4. Wat zeggen anderen over jou?

Voor sommigen is het moeilijk om hun krachten en talenten te (h)erkennen. Dus denk eens aan twee of drie van je vrienden, collega´s of anderen binnen je netwerk. Wat zeggen zij over jou en wat zegt dat over jouw talenten? Vraag hen om een top drie te maken van sleutelwoorden of kenmerken die jou het best beschrijven. Buitenstaanders kunnen soms heel goed aangeven wat jouw krachten zijn en soms vertellen ze je dingen waar je zelf nooit aan gedacht had.

Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Op adecco.nl vind je al onze vacatures. Heb je liever persoonlijk contact? Voor loopbaanadvies en vragen over vacatures staan onze consultants altijd voor je klaar. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Marjolein Hendriks
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen