Relatie op de werkvloer: het einde van jouw baan?

22 juli 2021
Meer dan werk

Je bent verliefd op een collega en tijdens de bedrijfsborrel slaat de vonk dan ook echt over! Heel romantisch dat jouw liefde beantwoordt wordt en dat die relatie er ook echt van komt, maar wat vindt jouw werkgever hiervan?

In Nederland zijn er bijna 150.000 stellen die collega’s van elkaar zijn. Dat is 4% van de werknemers in Nederland volgens het Centraal Bureau van de Statistiek. Zo uitzonderlijk ben je  dus niet en het lijkt dus best ‘done’ te zijn om een relatie op de werkvloer te beginnen. Maar wat als jullie werkgever het ‘not done’ vindt? Mag deze dan jullie relatie verbieden?

Wel of geen verbod?

Jouw werkgever mag relaties op de werkvloer niet verbieden. Het Europese recht op privacy voor werknemers en recht op vrije partnerkeuze is sterk genoeg om een verbod te weerleggen. Wat jouw werkgever wel mag opstellen is een gedragscode. In deze code mag staan dat je verplicht bent om een relatie op de werkvloer te melden. De relatie kan immers invloed hebben op het werk. In deze code mogen ook regels staan over welk gedrag verwacht wordt in deze situatie, of dat er een overplaatsing naar een andere afdeling verwacht kan worden. Individuele afspraken mogen hierover ook opgesteld worden.

Gepast of ongepast?

Voor een verbod hoef je dus niet bang te zijn. Maar wat je jezelf wel af kunt vragen is of de situatie gepast of ongepast is en of je scheve gezichten van collega’s kunt verwachten. In een relatie met een directe collega is de situatie stukken minder ingewikkeld dan wanneer er een relatie ontstaat tussen een leidinggevende en een ondergeschikte. Vaak trekt de leidinggevende aan het kortste eind omdat deze een voorbeeldfunctie heeft binnen het bedrijf.

6 tips voor een relatie op de werkvloer

  1. Vraag jezelf af of de situatie gepast of ongepast is voordat je de relatie aangaat
  2. Zoek uit welke gedragsregels er bij jouw werkgever gelden;
  3. Vraag jezelf af of je met de consequenties van de regels kunt leven;
  4. Wees open naar je werkgever;
  5. Maak duidelijke afspraken met alle betrokken partijen;
  6. Is er sprake van een hiërarchische verhouding? Dan is het vaak het meest verstandig dat één van beide naar een andere afdeling/werkgever vertrekt.
Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen