Wat te doen met een gat in je cv?

11 augustus 2022
Op zoek naar werk

Je kunt erover inzitten, maar bij elke verandering in je leven kan er een gat in je cv ontstaan. Of je nu een sabbatical opneemt, extra tijd vrijmaakt voor je pasgeboren kind of je moeite hebt met het vinden van de baan die bij jou past, een paar maanden thuiszitten zonder werk is niet zo erg als je denkt. Sterker nog, als je er open en eerlijk over bent, kan een periode werkloos zijn positief voor je uitpakken.

Verbloem het niet

Als je je cv opmaakt voordat je hem verstuurt, is de verleiding groot om je vorige positie op te rekken zodat het gat er niet meer is. Doe dit niet! Bij een referentiecheck val je vermoedelijk alsnog door de mand. Een recruiter vraag namelijk altijd waarom je bent weggegaan. Als ze vervolgens iets anders van je leidinggevende horen, raak je het vertrouwen kwijt. Zorg ervoor dat alles op je cv goed staat, zodat er een geen ruimte is voor onduidelijkheid die negatief voor jou kan uitpakken.

Wees eerlijk

Een pauze in je carrière is niets om je voor te schamen. Je bent niet de enige en als je het goed kunt uitleggen, is er niets aan de hand. Wees dan ook eerlijk over onderwerpen als afwijzing of ontslag en waarom je niet direct iets nieuws kon vinden. De wereld van het werk is aan het veranderen en is een stuk flexibeler dan voorheen. Inhurende managers zijn zich er van bewust dat er steeds meer mensen zijn die even een tijdje niet (willen) werken en dat daar verschillende redenen voor zijn. Als je het onderwerp aankaart zodra de mogelijkheid zich aandient, hoeft het geen punt van discussie te zijn. Probeer het onderwerp in ieder geval niet te vermijden.

Vertel over wat je hebt geleerd

In de periode dat je niet werkte, heb je ongetwijfeld nieuwe dingen opgestoken! Vertel tijdens je sollicitatiegesprek op welk vlak je je hebt ontwikkeld. Ervaringen die je rijker bent of ontwikkelpunten waaraan je hebt gewerkt, hoeven niet werkgerelateerd te zijn. Als je hebt gereisd, heb je waarschijnlijk goed leren netwerken en problemen oplossen. Maar ook als je een kind hebt gekregen, heb je alles behalve stilgezeten. Organiseren, plannen en multitasken zijn voor jou een tweede natuur geworden. Maar ook als je tegen je zin langere tijd hebt thuisgezeten, is de tijd niet nutteloos geweest. Op zoek gaan naar een nieuwe baan vereist doorzettingsvermogen en proactiviteit. Het is belangrijk dat je voorafgaand aan je gesprek nadenkt over wat je kan en waar je aan hebt gewerkt. Zo kan je het gesprek naar jouw hand zetten.

Zit in ieder geval nooit bij de pakken neer en vind altijd de positieve kanten van de situatie. Als je tips wilt of hulp kunt gebruiken bij je zoektocht, kun je ons altijd een bericht sturen. We helpen je graag bij het vinden van je volgende baan.

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen