Werk-privé balans: waarom het essentieel is voor jouw carrière

28 maart 2023
Meer dan werk

Als één van de grootste full-service HR-dienstverleners in de wereld is Adecco altijd bezig met de trends op de arbeidsmarkt. We onderzoeken hoe we ons kunnen aanpassen aan wat onze klanten en kandidaten nodig hebben. We willen hen de beste HR-oplossingen geven die er zijn.

Een van de belangrijkste trends die we zien, is de toenemende vraag naar een goede werk-privé balans (ook wel bekend als work-life balance).

De 'winnende' trend

Onlangs hebben we een poll gehouden onder onze volgers om te bepalen welke trend zij denken dat in de toekomst groter zal worden: meer thuiswerken, meer flexibele werkuren, meer technologie of meer work-life balance. De resultaten waren verrassend en interessant.

Van degenen die hebben gestemd, denkt 12% dat meer thuiswerken de grootste trend zal zijn, terwijl 35% denkt dat meer flexibele werkuren belangrijker zullen worden. Slechts 8% denkt dat meer technologie de toekomst zal bepalen. Maar liefst 45% van onze lezers gelooft dat er in de toekomst meer aandacht zal zijn voor work-life balance.

Dit is een opvallende uitkomst, vooral als je bedenkt dat de afgelopen jaren vooral de nadruk lag op flexibel werken en thuiswerken. Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om vanuit huis te werken en flexibele werktijden aan te houden. Maar de focus verschuift nu naar een betere balans tussen werk en privéleven.

Wat bedoelen we met 'een goede werk-privé balans'?

Een goede work-life balance betekent dat je werk en privéleven in evenwicht zijn. Dit kan betekenen dat je meer tijd hebt voor jezelf, je gezin of hobby’s en dat je werk minder stressvol is. Door flexibele uren kunnen werknemers hun werkrooster aanpassen aan hun persoonlijke behoeften en verantwoordelijkheden.

Opvallend genoeg denkt slechts 12% van onze lezers dat meer thuiswerken de toekomst is. Dit kan te maken hebben met het feit dat veel mensen het belangrijk vinden om op locatie te werken en sociaal contact te hebben met collega’s. Aan de andere kant denkt maar liefst 35% van onze lezers dat flexibele werkuren belangrijker zullen worden. Dit is niet zo gek, aangezien veel mensen streven naar een betere balans tussen werk en privéleven.

Tips:

Om een goede werk-privé balans te creëren hebben wij drie tips voor jou op een rij gezet:

  1. Maak een planning: Plan vooraf je werktijden en maak ook een tijdschema voor je persoonlijke activiteiten, zoals sporten, hobby’s, sociale activiteiten en familietijd. Dit geeft je meer controle over je tijd en helpt je om een evenwicht te vinden tussen werk en privéleven.
  2. Stel grenzen: Leer om “nee” te zeggen tegen verzoeken die niet bijdragen aan je werk of persoonlijke doelen. Stel grenzen voor jezelf en voor anderen, zodat je niet overweldigd raakt door werk en je tijd hebt om te ontspannen en te genieten van je persoonlijke leven.
  3. Prioriteiten stellen: Bepaal wat belangrijk is in je werk en je persoonlijke leven. Als je weet wat je prioriteiten zijn, kun je je tijd en energie beter besteden en voorkom je dat je druk bent met minder belangrijke taken.
  4. Zorg voor jezelf: Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zowel op het werk als thuis. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond en beweeg regelmatig. Dit kan je helpen om stress te verminderen en je energieniveau te behouden, zodat je beter in staat bent om je werk en persoonlijke leven in balans te houden.

Zoek je een baan met een goede work-life balance? Overweeg dan om te solliciteren bij bedrijven die deze trend omarmen. En als werkgever, zorg ervoor dat je deze voordelen aanbiedt om de beste werknemers aan te trekken en te behouden.

Nu we weten dat work-life balance hoog op de prioriteitenlijst staat, vraag ik me af: kunnen we binnenkort een werkweek van 4 dagen verwachten? En zo ja, wat ga je doen met die extra vrije dag? 😄

Marjolein Hendriks
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen