Zo maak jij een cv dat opvalt

14 februari 2019
Op zoek naar werk

Het oog wil ook wat… en dat geldt ook voor je cv. Uit eye tracking onderzoek* blijkt dat een recruiter in gemiddeld 7,4 seconden een cv screent. Dat is kort. Hoe zorg je er nou voor dat een recruiter in die krappe 8 seconden een goed beeld krijgt van jou? Met een slim vormgegeven curriculum vitae. Want met een goede lay-out verbeter je de leesbaarheid.

In deze blog geef ik je tips over de vormgeving van je cv. Wil je meer informatie over de inhoud van je cv? Bekijk onze sollicitatietips voor overzichtelijke en toegankelijke opsomming van wie je bent en wat je kunt.

Leespatronen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat recruitment specialisten cv’s lezen in een E- of F-patroon. Dat betekent dat het leespatroon lijkt op de letter ‘E’ of ‘F’. De recruiter bekijkt eerst de bovenkant van je cv. Van links naar rechts. Daarna scant hij of zij de linkerzijde van de pagina van boven naar beneden. Tenslotte checkt de recruiter een tweede en soms ook nog een derde onderdeel van links naar rechts.

Kies het juiste lettertype

Het lettertype bepaalt de sfeer en de leesbaarheid van je cv. Welk lettertype je kiest hangt dus samen met wat je wil uitstralen. Dat is persoonlijk.

Een lettertype is schreefloos of geschreefd (serif of sans-serif). Serifs zijn lettertypes met dunne dwarsstreepjes aan de uiteinden van een letter. Experts adviseren je te kiezen voor een schreefloze letter. Deze lettertypes lezen namelijk een stuk prettiger op een beeldscherm. Voorbeelden van sans-serif lettertypes zijn Arial, Calibri, Helvetica, Verdana en Trebuchet MS.

Een foto op je cv?

Een foto maakt je cv persoonlijk. Doen dus. Kies een foto met een rustige achtergrond. En kijk de fotograaf lachend aan. Geen idee welke foto je moet kiezen? Laat mensen uit je omgeving meebeslissen. Of vraag online om feedback. Zelf heb ik de tool Photofeeler gebruikt om mijn LinkedIn-foto te kiezen. Je geeft online eerst je mening over foto’s van anderen. Op drie pijlers: competent, aardig en invloedrijk. En vervolgens upload je jouw eigen foto’s en dan krijg je beoordelingen van anderen. Heel verhelderend!

Cv templates

Op internet zijn duizenden voorbeeldcv’s en templates te vinden. Je vindt er cv’s die gemaakt zijn met Word, maar ook cv’s ontworpen met een ingewikkeld Adobe programma zoals Photoshop. Goed nieuws! Ook zonder grafische skills kun jij een mooi curriculum vitae maken! Met Canva.

Canva.com is een online grafisch ontwerptool voor mensen die geen kaas hebben gegeten van grafisch ontwerpen. Je maakt een gratis account aan, kiest een template, voegt eigen beeld toe en je eigen teksten. Als je tevreden bent, download je jouw cv en sla je ‘m op als PDF file. Simpel toch!

Wij zijn benieuwd naar het resultaat! Vind je droombaan op Adecco.nl en solliciteer. Of stuur je cv naar ons toe voor feedback. Wij helpen je graag.

 

Bronnen:

*    Eye tracking onderzoek Ladders Inc
**  Universiteit Leuven: Bee-com a 21ste century communicator

Kirsten Vingerhoets
Online consultant bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen