Zo rock jij je arbeidsvoorwaardengesprek!

16 juni 2023
Op zoek naar werk

Een arbeidsvoorwaardengesprek is een gesprek tussen jou en je werkgever waarin jullie praten over de regels en afspraken voor je baan. Denk aan dingen zoals je salaris, werktijden en extra voordelen. Best belangrijk, toch? Het kan best spannend zijn, maar no worries! Wij zijn er om je te helpen. We leggen je alles uit over het arbeidsvoorwaardengesprek, zodat jij goed voorbereid bent.

Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden

Je hebt er vast wel eens van gehoord, primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar wat is eigenlijk het verschil?

Primaire arbeidsvoorwaarden

Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de belangrijkste regels en afspraken die te maken hebben met je baan en hoeveel je ervoor betaald krijgt. Denk hierbij aan:

 • Het salaris
 • Het aantal werkuren per week
 • Werktijden
 • vakantiedagen

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extra’s en regelingen die je werkgever aanbiedt naast je salaris en de basisvoorwaarden van je baan. Voorbeelden zijn:

 • Opleidingsmogelijkheden
 • Reiskostenvergoeding
 • Dertiende maand
 • Pensioen
 • Mobiel / laptop van de zaak

Laat zien wat je waard bent!

Hoeveel geld je kunt verdienen, hangt af van verschillende dingen, zoals je leeftijd, ervaring, opleiding en de job zelf. Gelukkig zijn er meerdere manieren om te checken of je salaris eerlijk is. Je kunt bijvoorbeeld salarisschalen in jouw sector bekijken, online info opsnorren, advies vragen aan mensen die er verstand van hebben, of praten met anderen die een gelijkaardige job hebben. Door dit te doen, krijg je een beter idee van wat een gepast loon is voor jouw skills en ervaring

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Een goede voorbereiding is key voordat je een arbeidsvoorwaardengesprek ingaat. Denk aan deze vragen:

 • Welke extra voordelen zijn belangrijk voor mij?
 • Hoe kan ik mijn waarde voor de werkgever benadrukken?
 • Wat zijn mijn minimale eisen en voorwaarden?

Door deze vragen van tevoren te overdenken, kun je tijdens het gesprek gerichte vragen stellen en ervoor zorgen dat jouw behoeften worden meegenomen in de onderhandelingen. Zo zorg je ervoor dat jij krijgt wat je verdient!

Zo rock je het arbeidsvoorwaardengesprek!

Een goed arbeidsvoorwaardengesprek in 5 stappen:

 1. Luister naar het voorstel van de werkgever: Wacht even en luister naar wat de werkgever te zeggen heeft voordat je zelf iets zegt.
 2. Wees flexibel: Als het voorstel niet helemaal aan je wensen voldoet, wees dan bereid om te onderhandelen. Vertel wat belangrijk voor je is en waar je misschien wat ruimte ziet voor aanpassingen.
 3. Doe een ander voorstel: Als je het niet eens bent met het voorstel van de werkgever, kun je zelf een ander voorstel doen. Bespreek wat je wilt veranderen en waarom je denkt dat het eerlijk is.
 4. Onderhandel op een goede manier: Blijf positief en vriendelijk tijdens de onderhandelingen. Probeer samen tot een overeenkomst te komen waar jullie allebei tevreden mee zijn.
 5. Maak afspraken schriftelijk: Als jullie het eens zijn geworden, is het belangrijk om de afspraken op te schrijven, bijvoorbeeld in een contract. Zo is alles duidelijk en voorkom je misverstanden.

Met deze stappen kun je zelfverzekerd het gesprek ingaan en tot een overeenkomst komen waar zowel jij als de werkgever blij mee zijn! ­čĺ╝­čĄŁ

David Capatina
Content en Social Media Specialist
Delen

Gerelateerde artikelen