Zo voer je een online sollicitatiegesprek

22 april 2022
Op zoek naar werk

Steeds vaker gebruiken bedrijven online tools zoals Skype en WeChat om sollicitatiegesprekken te voeren. Ook bij Adecco spreken we regelmatig kandidaten zonder dat we ze in levende lijve zien. Heb jij een uitnodiging gekregen voor een videogesprek? En ben je benieuwd wat je in je voorbereiding kunt doen en waar je op moet letten? Ik vroeg Jela Djurdjevic, e-recruiter bij Adecco, naar haar ervaringen. Jela interviewt dagelijks kandidaten via de tool Bluejeans en heeft een viertal gouden tips voor je:

1. Zorg dat de techniek in orde is

Check vóór je gesprek of je een goede internetverbinding hebt. Soms werkt de verbinding niet goed waardoor bijvoorbeeld beeld of geluid ontbreekt. Over geluid gesproken; met oordopjes in ben je het best te verstaan. Maar let op, plug deze in vóór je inbelt. Doe je dat tijdens het gesprek, dan loop je namelijk het risico dat het geluid wegvalt.

2. Zoek een rustige plek op

Je wilt natuurlijk dat de interviewer alle aandacht heeft voor jou. En niet voor die ongeorganiseerde kledingkast of dat drukke behang achter je. Kies dus bewust waar je gaat zitten. Houd bij die keuze ook rekening met eventuele achtergrondgeluiden. Omdat een video in kikvorsperspectief meestal niet echt flatterend is, zet je je laptop op ooghoogte. Je telefoon plaats je in een houder. Want als je je smartphone vasthoudt, ziet je gesprekspartner continu een bewegend beeld.

3. Kies de juiste kleding

Draag kleding die past bij het bedrijf en de functie. Vermijd daarbij dunne streepjes of drukke prints en zorg voor contrast tussen jou en de muur achter je. Weet je de dresscode niet, ga dan uit van zakelijk. Of je gesprekspartner je volledige outfit ziet of niet, met een nette broek en mooi jasje voel je je zelfverzekerd. En dat straal je uit. Dus, kies liever voor pumps of nette schoenen in plaats van pantoffels of slippers. Hoe verleidelijk dat ook is.

4. Bereid je inhoudelijk goed voor

Een video sollicitatiegesprek is anders dan een persoonlijk gesprek, maar een goede inhoudelijke voorbereiding is in beide gevallen van cruciaal belang. Verdiep je dus in de functie en het bedrijf en denk goed na over waarom jij deze baan wilt en waarom jij de ideale kandidaat bent. Wil je meer lezen over de voorbereiding van een sollicitatiegesprek? Bekijk dan onze sollicitatietips.

Heb je ondanks je goede voorbereiding toch last van zenuwen? Dat is volgens Jela heel gewoon en helemaal niet erg. Bedenk dat een video sollicitatie een groot voordeel heeft: je kunt je aantekeningen bij de hand houden en af en toe stiekem spieken!

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen