5 essentiële hard skills in 2021

23 juni 2021
Op zoek naar werk

Wat zijn de belangrijkste hard skills waarnaar recruiters en werkgevers in 2021 op zoek zijn? Of je nu nadenkt over bijscholing of op zoek bent naar een nieuwe baan, het is handig om te weten naar welke vaardigheden werkgevers op dit moment zoeken. Zeker nu zoveel bedrijven hun manier van werken het afgelopen jaar drastisch hebben veranderd. Om je een handje te helpen, hebben we de top 5 van hard skills voor 2021 voor je op een rijtje gezet!

Wat is precies het verschil is tussen hard en soft skills?

Hard skills zijn vaardigheden die leert met onderwijs of in een training. Bijvoorbeeld software, machines of andere tools leren gebruiken. Soft skills zijn persoonlijke kwaliteiten die iemand in een periode van jaren ontwikkelt.

Nu het verschil tussen hard en soft skills duidelijk is, laten we eens kijken welke hard skills nu in 2021 belangrijk zijn. Dit is de top 5:

1. Basis computervaardigheden

Als je het afgelopen jaar veel thuis hebt gewerkt, dan weet je hoe belangrijk het is om de hard- en software van je computer of laptop te kennen. Inmiddels zijn basis computervaardigheden onmisbaar voor veel functies in bijna elke branche.

Verbeter je computervaardigheden met een training waarin je de basis leert van werken op een laptop. Zoek naar een cursus die je leert hoe je de meest voorkomende computerprogramma’s zoals Excel, Word, PowerPoint, en videoplatforms zoals Teams en Zoom kunt gebruiken.

2. Presentatie vaardigheden

Voorheen waren presentaties bijna altijd fysiek op kantoor, voor een publiek. Dat zijn nu vooral online presentaties geworden. Je zult je presentatievaardigheden moeten aanscherpen en vooral ook leren hoe je interessantere (online) presentaties kunt geven.

Zoek voor mooie (Powerpoint-)presentaties naar kant-en-klare sjablonen of gebruik de templates (in huisstijl) die je werkgever heeft. Volg een training om je sprekersvaardigheden op te poetsen.

3. (Team-)management vaardigheden

Nu de meeste teams niet meer in hetzelfde gebouw samenwerken, zien veel bedrijven hoe belangrijk teammanagement eigenlijk is. Management op afstand heeft geleid tot een nieuwe reeks vaardigheden die een nu belangrijk zijn voor managers en teamleiders: strategisch plannen, budgetbeheer, werving en selectie, kennis van bedrijfsanalyses en vaardigheden die specifiek zijn voor de branche.

Verbeter je (team-)managementvaardigheden met webinars, trainingen of door veel te oefenen met je team op het werk. Vraag vaak om feedback over hoe je het doet, zodat je weet welke gebieden van je management skills je kunt verbeteren.

4. Klantenservice vaardigheden

In het afgelopen jaar kregen meer bedrijven interactie op afstand met hun klanten. Dat betekent dat medewerkers en afdelingen die normaal weinig persoonlijk contact met klanten hebben, nu vaardigheden op het gebied van klantenservice nodig hebben om hun bedrijf en klanten te helpen.

De hard skills die nodig zijn voor een baan in de klantenservice:
– kennis van samenwerkingsplatforms
– ervaring met het gebruik van CRM-software
– goede kennis van het product of de dienst die het bedrijf aanbiedt
– kennis van e-mail- en telefoongebruik

Om betere vaardigheden op het gebied van klantenservice te leren, kun je een cursus callcentermedewerker volgen, waarin je leert omgaan met vragen, klachten en gecompliceerde klantsituaties.

5. Sales vaardigheden

Omdat veel winkels tijdelijk of zelfs permanent gesloten zijn, willen veel bedrijven graag mensen met sterke verkoopvaardigheden in dienst nemen. Die kunnen er namelijk voor zorgen dat klanten blijven terugkomen, zelfs in moeilijke economische tijden. De harde skills die je nodig hebt om te verkopen, zijn onder meer ervaring met verkoopsoftware, je moet de deal kunnen sluiten, productkennis hebben en verkooptechnieken via sociale media weten.

Echt uitzonderlijke sales skills worden vaak door veel ervaring ontwikkeld, maar je kunt de basis best leren met online training verkooptechnieken. Als er een salesafdeling in je eigen organisatie is, of je hebt een vriend of kennis die in de verkoop werkt, vraag dan vooral ook om insidertips!

Dit zijn dus onze top 5 hard skills voor 2021! Nu je op de hoogte bent van waar werkgevers dit jaar naar op zoek zijn, is het tijd om aan je vaardigheden te gaan werken, zodat je die droombaan kunt binnenhalen of die welverdiende promotie kunt krijgen. En houd dit blog in de gaten, want binnenkort publiceren we ook de top 5 soft skills voor 2021!

Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Op adecco.nl vind je al onze vacatures. Heb je liever persoonlijk contact? Voor loopbaanadvies en vragen over vacatures staan onze consultants altijd voor je klaar. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Mirjam Stoffels
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen