5 handige breinfeitjes voor op je werk

03 oktober 2023
Beter in je werk

5 handige breinfeitjes voor op je werk

Je brein, een fascinerend en complex deel van wie je bent. Dit verbazingwekkende orgaan weegt gemiddeld 1,5 kg en verbruikt maar liefst 20% van de totale energieproductie van je lichaam! Maar hoe gebruik je jouw brein optimaal om zo je werkprestaties te verbeteren? Wij zetten vijf breinfeitjes voor jou op een rij.

Breinfeitje 1: je focus kan je trainen

Wist je dat je jouw concentratie kunt verbeteren door te trainen? Dr. Andrew Huberman, een neuroloog, legt uit dat als je gedurende 120 seconden je aandacht op één punt richt, je je oogfocus traint. Je brein leert hiervan, en dit verbetert je algemene concentratie. Dus, even kort je oogfocus trainen kan je helpen om je daarna beter te concentreren op je werk!

Breinfeitje 2: je hebt een vecht-, vlucht- en bevriezingsmechanisme

Jouw hersenen vergelijken constant hoe jij presteert in vergelijking met anderen. Daarnaast zijn we nieuwsgierig naar de mening van anderen over ons, en dit heeft invloed op ons gedrag. Als we het gevoel hebben dat anderen ons niet waarderen, ervaren we een gevoel van bedreiging. Op dat moment wordt het vecht-, vlucht- of bevriezingsmechanisme geactiveerd, wat kan leiden tot het nemen van grote risico’s of juist tot terughoudendheid bij het delen van input. Geef daarom je collega’s eens een compliment en toon waardering. Hiermee creëer je een positieve sfeer binnen het team.

Breinfeitje 3: jouw brein vindt multitasken inefficiënt

Misschien denk je nu: multitasken gaat mij ontzettend goed af! Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen is het brein niet goed in staat om meerdere complexe taken tegelijkertijd uit te voeren. Het is vaak effectiever om je te concentreren op één taak tegelijk. Door niet alleen te kijken naar de taak die je direct wilt uitvoeren, maar ook een dagplanning of weekplanning te maken, behoud je het overzicht en kun je je zonder stress concentreren op één taak.

Breinfeitje 4: Je brein houdt van verrassingen

Het brein is van nature nieuwsgierig en houdt ervan om nieuwe paden te ontdekken en verrast te worden. Deze eigenschap staat bekend als “neuroplasticiteit,” en het verwijst naar het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te veranderen wanneer je nieuwe ervaringen opdoet en leert gedurende je hele leven. Wanneer je iets nieuws ervaart of verrast wordt, geeft je brein dopamine vrij, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met plezier en beloning. Dit heeft een positieve invloed op je humeur.

Breinfeitje 5: je brein focust zich op onvoltooide taken

Ooit gehoord van het Zeigarnik-effect? Dit effect is vernoemd naar de Russische psychologe Bluma Zeigarnik en verwijst naar het fenomeen waarbij mensen een beter geheugen hebben voor onvoltooide taken dan voor voltooide taken. Met andere woorden: als je een taak begint maar deze niet voltooit, zal je brein geneigd zijn om hieraan te blijven denken. Dit kan leiden tot een verhoogde motivatie om de taak af te maken. Daarom is het slim om grote taken op te delen in kleinere stappen. Dit verhoogt je productiviteit en voorkomt dat je belangrijke taken vergeet.

 

Lees ook: Is een vierdaagse werkweek iets voor jou?

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen