5 tips: weer aan het werk na je vakantie!

15 augustus 2023  |  Leestijd: 5 minuten
Beter in je werk

De tijd is voorbijgevlogen en ineens is de vakantie voorbij. Het is weer tijd om aan het werk te gaan. Maar waar was je ook alweer mee bezig? En hoe kun je je werk zo efficiënt mogelijk weer oppakken? Hier zijn onze 5 gouden tips!

1. Plan vooruit

Neem de tijd om je terugkeer te plannen voordat je daadwerkelijk op vakantie gaat. Maak een overzicht van lopende projecten, belangrijke taken en deadlines die je bij je terugkeer moet oppakken. Dit helpt je om direct georganiseerd van start te gaan.

2. Rustig opstarten

Geef jezelf wat ruimte om rustig op te starten op je eerste werkdag na de vakantie. Begin niet meteen met complexe taken of grote projecten. Begin met het bijwerken van e-mails, het doornemen van notities en het creëren van een overzicht van wat er moet gebeuren. Vraag ook je collega’s of er belangrijke zaken zijn voorgevallen tijdens je afwezigheid die je moet weten.

3. Prioriteiten stellen

Bepaal welke taken en projecten prioriteit hebben en focus je daarop. Het is verleidelijk om alles tegelijkertijd te willen oppakken, maar het is effectiever om je te concentreren op de meest belangrijke zaken en ze één voor één af te handelen.

4. Technologie

Gebruik technologie om je te helpen bij een soepele start. Gebruik bijvoorbeeld herinnerings-apps om deadlines te beheren en planningstools om je dagelijkse taken in kaart te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google Agenda of Trello.

5. Realistische verwachtingen

Wees realistisch over wat je kunt bereiken in de eerste dagen na je vakantie. Je hebt waarschijnlijk tijd nodig om weer in de workflow te komen en volledig productief te zijn. Communiceer openlijk met collega’s en leidinggevenden over je terugkeer en verwachtingen.

 

Merk je dat, ondanks deze tips, het opstarten nog niet helemaal vlot gaat? Misschien heb je op je werk te maken met factoren die je productiviteit verminderen. Benieuwd hoe je hiermee om kunt gaan? Lees dan dit artikel: ”Productiviteitskillers: hoe pak je ze aan?”.

David Capatina
Content en Social Media Specialist
Delen

Gerelateerde artikelen