5 tips: maak een vliegende start op je werk in 2024!

09 januari 2024  |  Leestijd: 5 tips: maak een vliegende start op je werk in 2024!
Beter in je werk

Goede voornemens, sommigen zijn er allergisch voor, terwijl anderen het zien als een prachtige kans voor een frisse start. Wij zijn van mening dat het nooit verkeerd is om een moment te nemen om te reflecteren op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het komende jaar. Daarom delen we vijf tips over hoe je dit het beste aanpakt.

1. Ruim op

Misschien ken je het gevoel wel: een (nog steeds) overvolle mailbox, een rij aan mappen op je laptop die eindeloos lijkt, of een werktas gevuld met allerlei oude documenten. Een nieuw jaar biedt een mooie kans om met een schone lei te beginnen. Dit stelt je in staat om met een heldere geest te starten en voorkomt dat je meteen in de chaos belandt. Tip: wanneer je begint met opruimen, gooi dan niet zomaar alles weg, maar maak gebruik van een archiefsysteem, bijvoorbeeld: ‘Facturen 2023’. Je zult altijd zien dat je iets wat je hebt weggegooid, later toch nog nodig blijkt te hebben.

2. Reflecteer

Einstein zei ooit: “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.” Met andere woorden: als je verandering wilt, moet je ook bereid zijn om dingen anders aan te pakken. Het begin van een nieuw werkjaar biedt daarom een uitstekende gelegenheid om terug te kijken op het afgelopen jaar. Breng in kaart wat goed ging in 2023, waarin je bent gegroeid, maar ook de uitdagingen die je hebt ervaren en waarin je graag verbetering zou zien. Door deze gedachten op papier te zetten, krijg je helder hoe je 2024 wilt benaderen. En als je dan toch bezig bent, controleer dan gelijk of je deze 7 habits herkent die je productiviteit saboteren.

Dit is een voorbeeld afbeelding

3. Stapsgewijs opstarten en vooruit plannen

Na de kerstdagen en het proosten op een nieuw jaar, begin je wellicht snel weer met werken. Na een periode van afwezigheid kun je het gevoel hebben dat er werk moet worden ingehaald. Echter, zonder een duidelijk plan van aanpak is de kans groot dat je te snel van start gaat en het overzicht verliest. Het advies is om heldere doelstellingen te formuleren en je planning daarop af te stemmen. Tip: hoewel groot denken bij doelen prima is, kan het helpen om kleine stappen te definiëren waarmee je uiteindelijk je grote doel bereikt. Door je doel op te splitsen in behapbare taken vergroot je de kans op succes. Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het aanbrengen van focus en structuur? Lees dan meer over 5 apps waarmee je het maximale uit je werkdag haalt.

4. Persoonlijke doelen

Je hebt ons advies bij punt 3 opgevolgd en je doelen zijn geformuleerd, top! Maar heb je ook al nagedacht over wat je persoonlijk als professional wilt bereiken in het komende jaar? Overweeg bijvoorbeeld het aanleren van nieuwe vaardigheden of het verdiepen van je kennis over specifieke onderwerpen. Denk ook eens na over wat jou werkelijk gelukkig maakt in je werk en stel voor jezelf vast hoe je jouw werkgeluk verder kunt vergroten. Positieve energie erin, negatieve energie eruit!

5. Feedback vragen

Zelfreflectie is cruciaal, maar net zo essentieel is het om feedback te ontvangen van anderen. Wat voor jou normaal lijkt of jou niet opvalt, kan door anderen gezien worden als een kans voor jou om te groeien. Durf daarom je collega’s om feedback te vragen. Hierdoor ontdek je nieuwe aspecten van jezelf, identificeer je je sterke punten en herken je gebieden waarop je nog kunt groeien.

David Capatina
Content en Social Media Specialist
Delen

Gerelateerde artikelen