Zo beantwoord je de vraag “waarom wil je hier werken?”

13 september 2022
Op zoek naar werk

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Vergeet dan vooral niet om je voor te bereiden op de vraag “Waarom wil je hier werken?”. Om deze lastige vraag goed te beantwoorden, moet je wat onderzoek doen. Waar begin je?

Jouw drijfveren

Wat vind jij belangrijk in een baan? Wil je bijvoorbeeld graag anderen helpen, wil je kennis opdoen, vind je het leuk om zelf beslissingen te nemen of zoek je een creatieve baan? Of past bij jou: aandacht voor het milieu, een prettige omgang met collega’s of een bedrijf waar ambitie en prestaties worden gewaardeerd? Uit onderzoek blijkt dat hoe beter je drijfveren aansluiten bij die van de werkgever, hoe meer werkplezier je hebt en hoe succesvoller je bent. Maak voor jezelf een overzicht van jouw belangrijkste drijfveren en bedenk waarom deze drijfveren belangrijk zijn voor jou. Of doe een drijfverentest. Online vind je verschillende gratis tests.

Kernwaarden van een organisatie

Nu je weet wat jij belangrijk vindt, ben je klaar voor de volgende stap. Ga gericht op zoek naar informatie over de organisatie waar je op gesprek gaat. De meeste bedrijven hebben kernwaarden bepaald die laten zien waar ze voor staan. Kernwaarden zeggen wat over de bedrijfscultuur. Vaak vind je ze op de website van de organisatie. Bij Adecco vinden we teamspirit, klantgerichtheid, passie, verantwoordelijkheid en ondernemerschap belangrijk. En de kernwaarden van Achmea zijn bijvoorbeeld: inleven, vernieuwen en waarmaken.

Ervaringen van medewerkers

Wie kunnen je het best vertellen hoe het is om bij een bepaalde organisatie te werken? Juist ja: de medewerkers. Kijk eens op LinkedIn of iemand in jouw netwerk werkt bij het bedrijf waar je solliciteert en neem contact op. Vaak vinden mensen het heel leuk om te vertellen over hun ervaringen. Kijk ook naar je tweedegraads netwerk; het netwerk van jouw contacten. Misschien wil jouw oud-collega je wel introduceren bij zijn vriend. Heb je geen connecties bij het bedrijf? Je kunt ook informatie vinden op reviewsites als Glassdoor of op Indeed bij werkgeversbeoordelingen. Solliciteer je via Adecco; stel dan je vragen aan je recruiter.

Nieuws over het bedrijf of de branche

Zoek via Google het laatste nieuws over de organisatie en wat er speelt in de branche. Bedenk wat voor invloed deze ontwikkelingen hebben op de baan waarop je solliciteert en vertaal dit in je antwoord. Als je bijvoorbeeld bij Adecco solliciteert als sales consultant en je geeft aan dat je bedrijven wilt adviseren over wat de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans voor hun zal betekenen, dan laat je zien dat je echt goed voorbereid bent en scoor je punten.

Kortom; geef op deze sollicitatievraag een persoonlijk antwoord waaruit blijkt dat je er goed over hebt nagedacht en dat je vooraf zorgvuldig onderzoek hebt gedaan.

Wil je meer sollicitatietips? Lees onze blogs “Zo voer je een online sollicitatiegesprek” of “De elevator pitch”. Succes!

 

Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Op adecco.nl vind je al onze vacatures. Heb je liever persoonlijk contact? Voor loopbaanadvies en vragen over vacatures staan onze consultants altijd voor je klaar. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen