Dit antwoord je (niet) op de vraag “wat is je slechte eigenschap”?

27 februari 2021
Op zoek naar werk

Noem een verbeterpunt van jezelf. Of: wat is je valkuil? Recruiters stellen deze moeilijke sollicitatievraag bijna altijd. En wat blijkt: zeven van de tien sollicitanten geven als antwoord perfectionisme. Ze denken dat dit een goede slechte eigenschap is, want iemand die perfectionistisch is, werkt in hun ogen hard en is erg secuur. Maar eigenlijk heeft een echte perfectionist behoorlijk last van zijn valkuil. Want niets is goed genoeg, nooit is het werk klaar en altijd is er wel iets wat beter kan.

Jij denkt misschien ook dat je met perfectionisme punten scoort, maar helaas maak je met dit cliché antwoord geen indruk. Integendeel.

Zelfkennis

Om een goed antwoord te kunnen geven op de valkuilvraag, is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Een handig hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in je slechte eigenschappen is het kernkwadrant. In een kernkwadrant vul je jouw valkuilen, allergieën, kwaliteiten en uitdagingen in. Een valkuil is gedrag waar je in schiet als je onder druk komt te staan. Allergieën zijn eigenschappen van anderen waar je je aan ergert. Een kwaliteit is een goede eigenschap en je uitdagingen zijn kenmerken die je in andere mensen waardeert. Door het maken van jouw kernkwadrant (dat kan via een online tool) ontdek je dat je valkuil eigenlijk een teveel is van een kwaliteit!

Bemoeizuchtig

Hoe ziet zo’n kernkwadrant er dan in de praktijk uit? Bijvoorbeeld: je helpt collega’s graag (je kwaliteit is behulpzaamheid) en moet ervoor waken dat je niet bemoeizuchtig (valkuil) wordt. Doordat je zo graag anderen helpt is het een uitdaging voor je om efficiënt te werken. Je kunt er niet tegen dat sommige collega’s gesloten zijn en anderen niet helpen.

Misschien heb je dezelfde kwaliteit (behulpzaamheid), maar slaat deze bij jou door in onderdanig gedrag. Door jouw hulpvaardigheid is het een uitdaging voor je om direct te zijn naar collega’s en je ergert je aan mensen die arrogant zijn.

Zo zijn er veel voorbeelden te geven. De valkuil bot komt misschien vanuit je kwaliteit eerlijkheid, prestatiegericht schiet door in ongeduldig of drammerig.

Antwoord

Het beste antwoord op de vraag “wat is je valkuil?” is de waarheid. Nu je weet welke kwaliteit de basis is van jouw slechte eigenschap, is de vraag makkelijker te beantwoorden. Je vertelt bijvoorbeeld: “ik ben erg behulpzaam en onder druk kan ik daardoor wel eens bemoeizuchtig overkomen”. Of je geeft aan: “ik kan heel snel schakelen en daardoor kan het wel eens chaos zijn op mijn bureau en in mijn hoofd. Ik moet dan echt even rust nemen om overzicht te creëren.”

Wil je meer sollicitatietips? Bereid je met deze blog voor op de vraag: “waarom wil je hier werken?” Of lees onze blog “de elevator pitch” waarin je leert hoe je jezelf in één minuut kan presenteren. Succes!

 

Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Op adecco.nl vind je al onze vacatures. Heb je liever persoonlijk contact? Voor loopbaanadvies en vragen over vacatures staan onze consultants altijd voor je klaar. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen