Carrièreswitch? Zo kom jij aan je droombaan!

06 november 2021
Op zoek naar werk

Ok, je hebt dat gevoel. Dat je ‘iets anders’ wil doen, maar niet weet wat. Of misschien weet je het al wel, maar heb je geen idee hoe je dat doel kan bereiken. Been there and done that. En ik kan je vertellen; dat is best frustrerend.

Het heeft bij mij 8 jaar geduurd, voordat ik woorden in daden heb omgezet. De quote “Happiness is an inside job” is erg toepasselijk hierbij. Geluk creëer je zelf. Zowel op privé als zakelijk gebied. Niets komt aanwaaien, ook niet je perfecte baan. In deze blog lees jij hoe je je droombaan te pakken krijgt!

Stap 1: Tot inzicht komen

“Ik vind zo veel leuk” hoor ik vaak. Dat snap ik, maar daar heb je niks aan. De gouden vraag die ik dan stel is altijd; “Stel nou dat je een baan mocht kiezen zonder te kijken naar opleiding of werkervaring, wat zou je dan doen?” Het antwoord is dan negen van de tien keer; “Dan zou ik X doen, maar dat is onrealistisch.”

Het mag duidelijk zijn dat een gedegen opleiding en werkervaring in beginsel van belang zijn, maar de allereerste stap is om je hier even vanaf te zetten en te kijken naar wat je zelf écht leuk lijkt om te doen. Wat gaat jou blij maken? En net zo belangrijk: waar ben jij goed in? Waar ligt jouw kracht en interesse? Je hoeft hiervoor geen zelftests te doen op het internet, want het moet vanuit jezelf komen. Test jezelf. Schrijf het op papier, spreek het uit, praat erover. Maar zoek het vooral bij jezelf.

Stap 2: Hoe haalbaar is het?

Vervolgens is het van belang om te kijken naar de haalbaarheid. Vaak komt hier uit dat het niet direct een haalbaar doel is, maar een lange termijnplan. Zonder diploma en werkervaring tandarts willen worden is niet realistisch. Maar in plaats van direct op te geven is het goed om te denken in mogelijkheden. Wat kan je nu realiseren waarmee het geen direct doel is, maar een streven op lange termijn?

Bijvoorbeeld het beginnen met een opleiding tot tandartsassistente is iets dat direct gerealiseerd kan worden. Je komt hiermee direct in aanraking met het vakgebied en de deur staat open richting het lange termijn streven. Na de opleiding doorstuderen en hiermee het lange termijn doel behalen behoort tot de mogelijkheden. Ook het feit dat je de stap neemt richting dat doel voelt al heerlijk kan ik je vertellen! Ik roep altijd dat heel veel haalbaar is, ook al komt het misschien niet compleet in de vorm zoals je dat voor ogen had.

Stap 3: Risico's nemen en investeren

Soms is het belangrijk risico’s te nemen en te investeren in jouw toekomstige droombaan. Een opleiding volgen in combinatie met een baan of misschien heel rigoureus een baan opzeggen om je te storten op een studie. Meerdere wegen leiden naar Rome: een opleiding is niet altijd direct nodig, misschien kun je doorgroeien binnen een bedrijf.

In mijn situatie heb ik ook moeten investeren. Als moeder van 2 jonge kinderen en het runnen van een gezin in combinatie met een baan heb ik veel strak moeten plannen, mijn sociale leven op een lager pitje moeten zetten en geïnvesteerd in de kosten van de studie. Wel moet ik erbij vermelden dat ik een ‘halleluja’ moment heb gehad, waarbij ik exact wist wat ik wilde gaan doen, hoe ik dat ging bewerkstelligen en ik was overtuigd dat hier mijn kracht en passie lag.

Dit geeft energie en vertrouwen in het gevoel dat ik de juiste keus heb gemaakt. Ik heb na 4 jaar nog niet mijn einddoel bereikt, maar jeetje wat heb ik al leuke dingen mogen doen, ervaren en leren! Met ups en downs waren het 4 geweldige jaren en ervaar ik de reis naar het einddoel ook als iets heel moois. Het gaat niet alleen om het einddoel, maar ook om de reis zelf. Ook dit moet je als iets positiefs zien en ervaren. Haastige spoed is zelden goed en dat geldt ook voor dit proces.

Stap 4: Het kostenplaatje

Als je kiest voor het volgen van een studie is het van belang om het kostenplaatje goed in kaart te brengen. Wat gaat de studie kosten, hoe ga ik dit bekostigen en is het haalbaar? Kan dit naast een baan, omdat je een baan nodig hebt om de studie te bekostigen en zal de baan geen belemmering zijn bij de haalbaarheid van de studie? Veel stof om over na te denken dus. Doe je dit niet op voorhand, dan kom je misschien voor ongewenste verassingen te staan.

Stap 5: Doorgroeimogelijkheden

Het is altijd goed om te kijken naar kansen en mogelijkheden binnen het bedrijf waar je al werkzaam bent. Schroom niet om in gesprek te gaan met je werkgever om te praten over eventuele vervolgstappen. Werkgevers staan vaak erg open voor werknemers die willen doorgroeien en ontwikkelen binnen het bedrijf. Ook bieden sommige werkgevers de mogelijkheid om op kosten van het bedrijf één of meerdere opleidingen of cursussen te volgen. Ligt dit binnen jouw interessegebied? Ga ook dan met jouw werkgever in gesprek.

Stap 6: Praten met een professional

Zoals ik al eerder zei ben ik geen fan van online zelftests. In gesprek gaan met iemand die kennis heeft en kan voorzien in het juiste advies is wat mij betreft een betere (tijds)investering. Sparren en een concrete plan van aanpak maken is wat je echt nodig hebt om verder te kunnen in het proces als het je zelfstandig niet lukt. Soms is hulp hierbij gewoon nodig. Ga in gesprek met een loopbaanbegeleider op een school of zoek zelf een goede loopbaanadviseur. Soms kom je tot bepaalde inzichten, waar je zelf niet direct aan zou denken. Een korte brainstormsessie kan de helpende hand bieden!

3..2..1.. Go!

Als je alles uitgestippeld hebt, ben je er nog niet. Vaak hoor ik van mensen in deze situatie, dat de stap zetten best spannend is. En begrijpelijk, want wat als het niet lukt? En wat als het tegenvalt? Soms moet je een sprong in het diepe nemen. Als je met volle overtuiging en overgave begint, dan is dat alles wat je nodig hebt en hoeft te weten op dat moment. Het is kiezen; stilstaan of in beweging komen. En ook bij stilstaan kan je je afvragen; wat als ik over een paar jaar spijt krijg dat ik de stap niet heb genomen om die switch te maken?

En? Ben je op zoek naar een leuke en nieuwe baan? Bekijk de vacatures op op adecco.nl.

Dounia besloot vier jaar geleden haar carrière om te gooien. Ze begon aan een rechtenstudie en ontplooit zich nu tot een HR- en recruitment professional. In haar blogs laat ze zien hoe ook jij je droombaan kunt bereiken.

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen