De invloed van je lichaamstaal bij een sollicitatiegesprek

19 juni 2022
Op zoek naar werk

Volgens psycholoog Amy Cuddy heeft ons lichaam maar twee minuten nodig om de hormonen vrij te maken die nodig zijn om een goede indruk bij een recruiter achter te laten. Dit komt omdat onze hersenen reageren op ons lichaam.

Je houding heeft invloed op je brein

Je wist misschien al dat je met lichaamstaal duidelijk laat zien wat wat je denkt en hoe je over jezelf denkt. Onze houding kan zelfvertrouwen uitstralen, of juist twijfel en schaamte. Wat je misschien niet weet, is dat dit ook andersom werkt. Je houding en je lichaamstaal hebben ook invloed op je brein en hoe we onszelf zien. Sociaal psycholoog en professor aan de Harvard Business School, Amy Cuddy, legt dit uit.

We beginnen eerst met de aanname dat lichaamstaal instinctief is en gewoon gebeurt. In de natuur laten de sterkste dieren (bijvoorbeeld de leider van een roedel wolven) hun kracht heel duidelijk met hun lijf zien: borst vooruit, kop omhoog en een dreigende houding. Mensen die zich krachtig voelen hebben de neiging om hun lichaam op dezelfde manier ‘groot’ te maken: als ze staan, leggen ze hun handen op hun heupen, ellebogen naar buiten. En als ze zitten: gestrekte benen, voeten op het bureau en armen achter het hoofd. ‘Mensen die zich krachtig voelen, zijn zelfverzekerd en hebben meer zelfvertrouwen’, zegt Cuddy.

Mensen die minder zelfverzekerd zijn, hebben de neiging zichzelf kleiner te maken. Dit doen ze door bijvoorbeeld hun benen over elkaar te slaan en hun armen te kruisen of door naar voren te leunen. ‘Je nek aanraken is een van de meest voor de hand liggende vormen van bescherming’, legt ze uit.

Non-verbale communicatie maakt hét verschil

In een sollicitatiegesprek kun je met non-verbale communicatie, met je lichaamstaal, hét verschil maken in de ogen van een recruiter. Misschien zelfs meer dan met wat je zegt. Een krachtige houding wordt namelijk in verband gebracht met enthousiasme, passie en vindingrijkheid. Let op: dit betekent niet dat je tijdens een sollicitatiegesprek je voeten op het bureau kan leggen! Wat je wel kunt doen, is je goed voorbereiden voordat je naar binnen gaat. Dat kan met een korte oefening, die misschien raar klinkt maar wel echt goed werkt.

Een powerpose of een krachtige houding aannemen, al is het maar voor even, verhoogt het testosterongehalte (het dominante hormoon) en vermindert cortisol (het stresshormoon) in je lichaam. Dit is een chemische reactie die je optimistischer maakt, waardoor je jezelf beter naar voren kunt brengen. Nu je weet dat een gemakkelijke lichaamsoefening invloed heeft op je geest, kun je dit gebruiken op stressvolle momenten, zoals tijdens een sollicitatiegesprek. In plaats van je klein te maken en voorover gebogen op je smartphone te zitten, kun je beter een paar minuten een krachtige pose aannemen (stevig staan, handen op je heupen en ellebogen breed), omdat dit je kan helpen tijdens het gesprek.

"Een krachtige lichaamshouding aannemen, als is het maar heel even, verhoogt je testosterongehalte (het dominante hormoon) en vermindert cortisol (het stresshormoon)"

Als je in je dagelijkse leven het gevoel hebt dat je houding nooit zo krachtig is, dan voelt het de eerste keren misschien alsof je jezelf en ook de ander voor de gek houdt. Het gevoel van kracht dat je krijgt door een powerpose voelt dan misschien nep. ‘Fake it ‘till you make it’, zegt men wel eens. Maar als je keer op keer (bijvoorbeeld iedere ochtend voor de spiegel) even die krachtige houding aanneemt, dan krijg je keer op keer die chemische reactie in je brein. En dan komt er een moment dat je voelt dat je echt krachtig bént. Dan is kracht een deel van jezelf geworden.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door The Adecco Group.

 

Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Op adecco.nl vind je al onze vacatures. Heb je liever persoonlijk contact? Voor loopbaanadvies en vragen over vacatures staan onze consultants altijd voor je klaar. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Mirjam Stoffels
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen