Diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer

02 maart 2023
Beter in je werk

Wil jij werken in een werkomgeving waar iedereen wordt gewaardeerd om wie ze zijn? Dan is het tijd om te praten over diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer! Diversiteit op de werkvloer betekent dat er collega’s zijn uit verschillende groepen, zoals mannen en vrouwen, mensen met verschillende etnische achtergronden, religies, seksuele geaardheden en leeftijden. Inclusie betekent dat de meningen van alle werknemers worden gerespecteerd en in de praktijk worden gebracht. In een inclusieve bedrijfscultuur heeft iedereen gelijke rechten als het gaat om beloningen, kansen en doorgroeimogelijkheden.

Jij kan een belangrijke rol spelen bij het creëren van een inclusieve cultuur op het werk, en in deze blog geven we je vijf tips over hoe je dat kunt doen.

1. Ken je eigen vooroordelen

We hebben allemaal onze eigen vooroordelen, soms zonder dat we het zelf doorhebben. Het is belangrijk om bewust te zijn van vooroordelen en deze tegen te gaan. Probeer open te staan voor verschillende standpunten en leer meer over andere culturen en achtergronden. Een voorbeeld van een vooroordeel is: 50-plussers kunnen niet goed omgaan met computers en technologie. Maar let op, want misschien krijg je binnenkort een nieuwe collega van 50 jaar of ouder die jou juist veel kan leren over computers en technologie.

2. Respecteer diversiteit

Behandel iedereen met respect en laat merken dat je hen waardeert om wie ze zijn. Praat niet over mensen in stereotypen en vermijd het maken van grappen of opmerkingen die iemand anders kunnen kwetsen. Een voorbeeld van een stereotype is: vrouwen zijn beter in multitasking dan mannen, dus ik denk dat we een vrouw moeten inhuren voor deze functie. Deze gedachte gaat uit van het stereotype dat vrouwen beter zijn in multitasking dan mannen, maar dit is niet per se waar en kan leiden tot discriminatie op basis van geslacht. Het is beter om te focussen op de vaardigheden en ervaring van sollicitanten, ongeacht hun geslacht, om een gelijke kans op werk te bieden.

3. Moedig open communicatie aan

Juist de communicatie vinden we vaak lastig. Want wat kun je wel of niet zeggen, en hoe doet je dat? Stimuleer open communicatie door collega’s aan te moedigen hun mening te geven. Sta open voor feedback en stel vragen als je meer wilt weten over andere mensen en hun achtergrond. Luister naar de antwoorden en houd het gesprek respectvol en positief.

4. Betrek je collega's

Praat met je collega’s over de voordelen van een inclusieve werkomgeving en hoe jullie hier samen aan kunnen bijdragen. Want wist je dat een divers team betere resultaten behaalt? En dat iedereen zijn eigen unieke talenten heeft die een toegevoegde waarde kunnen zijn voor het team? Daag je collega’s uit om zich open te stellen en te leren van anderen.

5. Blijf in gesprek

Blijf regelmatig met je collega’s praten over diversiteit en inclusiviteit. Organiseer bijvoorbeeld momenten waarin collega’s verhalen kunnen delen over hun achtergrond en cultuur. Zorg ervoor dat iedereen zich gehoord en geaccepteerd voelt. Door in gesprek te blijven kom je bijvoorbeeld van elkaar te weten dat je te maken hebt met verschillende feestdagen. Sommige collega’s vieren het Suikerfeest of Keti Koti en geen Pasen. Het kan oneerlijk voelen dat zij geen vrije dag krijgen tijdens het Suikerfeest of Keti Koti maar wel met Pasen en geen mogelijkheid hebben om vrije dagen te ruilen.

Daarom is het een goed idee om samen te beslissen over een flexibel feestdagenbeleid en dit binnen jouw organisatie te bespreken.

Samenvatting

Waarom is een diversiteit aan achtergronden en ervaringen de sleutel tot succes op de werkvloer? Een werkomgeving vol diversiteit en inclusiviteit biedt veel voordelen. Het werken met collega’s met verschillende achtergronden leidt tot nieuwe invalshoeken en groei in kennis en vaardigheden. Stel je voor, dat je aan een groot project werkt waarvoor creativiteit nodig is. Dan kan het van belang zijn om mensen met verschillende achtergronden, meningen en ideeën bij elkaar te brengen. Zo kun je misschien veel ideeën bedenken die je zelf niet had kunnen verzinnen.

Een werkomgeving waarin iedereen dezelfde kansen krijgt, is ook belangrijk om een fijne werksfeer te hebben. Als iedereen zich goed voelt en dezelfde kansen heeft om te groeien, dan werken collega’s beter samen. Dit kan helpen om creatiever en productiever te zijn, omdat iedereen graag wil meehelpen aan het succes van de organisatie. In een notendop: werken in een diverse en inclusieve werkomgeving is goed voor het bedrijf en voor jou!

Dus waar wacht je nog op? Laten we onze verschillen omarmen en samenwerken om een omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt! 🎉🌈

 

Laura Ruijsch
Talent Attraction Specialist
Delen

Gerelateerde artikelen