Minder strenge regels voor arbeidsmigranten in EU-landen

25 april 2024  |  Leestijd: 3 minuten
Meer dan werk

Binnenkort krijgen arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie meer flexibiliteit om van baan te veranderen, nadat de EU-lidstaten nieuwe afspraken hebben goedgekeurd. Deze beslissing komt voort uit de groeiende behoefte van Europese werkgevers om buitenlandse werknemers aan te trekken en te behouden, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt.

Op dit moment zijn arbeidsmigranten beperkt tot één werkgever met hun werkvergunning, wat soms misbruik en uitbuiting in de hand werkt. Bovendien worden goed geschoolde arbeidskrachten verplicht direct te vertrekken als hun werkgever bijvoorbeeld failliet gaat. De nieuwe regels zijn bedoeld om deze situatie te verbeteren. Na ontslag krijgen arbeidsmigranten drie maanden de tijd om een nieuwe baan te vinden in het EU-land waar ze verblijven. Voor degenen die al minstens twee jaar in de EU werken, wordt deze zoekperiode verdubbeld.

Tijdelijke werkvergunning

EU-landen krijgen de mogelijkheid om in hun eigen wetgeving op te nemen dat werknemers met een tijdelijke werkvergunning een bepaalde minimale periode bij een werkgever moeten blijven werken voordat ze van baan kunnen wisselen.

Deze nieuwe regels zullen naar verwachting binnen twee jaar van kracht worden. Wil je meer lezen over hoe de overheid de positie van arbeidsmigranten wil verbeteren? Bezoek de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

 

Lees ook: De nieuwe pensioenwet: wat betekent dát voor jou?

David Capatina
Content en Social Media Specialist
Delen

Gerelateerde artikelen