Nooit meer 'wachtwoordstress' met deze handige tips!

01 februari 2024  |  Leestijd: 5 minuten
Beter in je werk

Hoe voorkom je dat je je wachtwoord snel vergeet, zorgt dat het niet te eenvoudig is, en toch voldoet aan alle gestelde eisen? Met onze tips is het fenomeen ‘wachtwoordstress’ verleden tijd!

Frustratie 1: Voorgestelde wachtwoorden

Soms krijg je de optie om een voorgesteld wachtwoord te gebruiken. Helaas zijn deze wachtwoorden vaak onpersoonlijk en ontbreekt de logica die helpt bij het onthouden ervan. Ze lijken willekeurig en zo lang dat je al van tevoren denkt dat het onmogelijk is om ze te onthouden. En zeg nou zelf, het dagelijks invoeren van zo’n wachtwoord is ook niet bepaald handig. Toch zijn voorgestelde wachtwoorden ook handig. Ze voldoen vaak aan alle eisen voor een sterk wachtwoord, wat het moeilijk maakt om ze te raden.

Tip: Als je een voorgesteld wachtwoord wilt gebruiken maar bang bent dat je het zult vergeten, overweeg dan een app zoals BitWarden. Deze apps zijn gemaakt om al je wachtwoorden veilig op te slaan en bieden zelfs de mogelijkheid om een sterk wachtwoord voor je te genereren. Het enige wat je hoeft te onthouden is het hoofdwachtwoord om in de app in te loggen.

Frustratie 2: Herhaling van wachtwoorden

Denk je net een sterk wachtwoord te hebben gekozen, krijg je de melding dat het nieuwe wachtwoord niet hetzelfde mag zijn als het oude. Blijkbaar was je wachtwoord dus niet zo origineel als je dacht.

Tip: Kies voor een wachtwoord dat niet te veel lijkt op je oude wachtwoord. Een simpele overstap van ‘Kamerplant7!’ naar ‘Kamerplant8!’ is dus niet de beste keuze 😉. Probeer in plaats daarvan telkens een nieuw wachtwoord te bedenken of gebruik indien nodig een generator als je het lastig vindt om zelf een wachtwoord te verzinnen.

Frustratie 3: Minimaal aantal tekens

Dan heb je eindelijk een wachtwoord bedacht, blijkt dat deze niet voldoet aan de gestelde eisen. Het kan soms uitdagend zijn om een wachtwoord te vinden dat zowel gemakkelijk te onthouden is als voldoet aan de minimale vereisten voor tekens (advies is minstens 12), cijfers, hoofdletters en speciale tekens.

Tip: Kies voor een wachtwoordzin! Hierbij maak je geen gebruik van slechts één woord, maar van een korte zin van minimaal vier woorden. Wachtwoordzinnen zijn gemakkelijker te onthouden. Een optie om tot zo’n wachtwoord te komen is het beantwoorden van een vraag, bijvoorbeeld: “Hoe hard mag je rijden in Nederland?” Wachtwoord: “131KilometerIsTeHard!”

 

Lees ook: 7 valkuilen bij thuiswerken.

David Capatina
Content en Social Media Specialist
Delen

Gerelateerde artikelen