Praktische tips voor persoonlijke ontwikkeling

06 juni 2023
Beter in je werk

Wat is persoonlijke ontwikkeling eigenlijk? Het is zoals het woord het al zegt ‘persoonlijk’, en dus voor iedereen anders. We gebruiken deze omschrijving van persoonlijke ontwikkeling als richtlijn: een bewust proces waarin de mens zijn persoonlijke mogelijkheden tot ontplooiing brengt. Goed, en dan nu aan de slag, maar waar te beginnen?

1. Stel jezelf de vraag: Wat wil ik bereiken?

Je willen ontwikkelen, komt vanuit jezelf. Deze intrinsieke motivatie maakt dat je ergens aan begint en dat je iets afmaakt. Het is belangrijk dat je een doel voor ogen hebt. Op welk vlak wil jij je ontwikkelen? Wil je leren presenteren? Of wil je het onderste uit de kan halen en beter leren onderhandelen? Wat het ook is, stel jezelf een doel.

2. Maak een plan

Nu je weet wat of welke skill je wilt ontwikkelen is de volgende stap om een plan te maken. Wat heb je nodig om dit doel te behalen? Kan dit via een online training? Heb je een coach nodig? Of een externe cursus? Maak een plan zodat je dit kunt voorleggen aan je leidinggevende.

3. Tijd én aandacht

Persoonlijke ontwikkeling gaat niet vanzelf. Ga proactief aan de slag. Je moet er tijd voor maken, niet alleen in je agenda maar ook in je hoofd. Volg je een online training? Bouw dan elke week een vast moment in, in je agenda. Dit biedt houvast en structuur.

4. Vergeet niet te genieten!

Je eigen ontwikkeling is iets moois en verloopt vaak in stappen. Sta stil bij de progressie die je maakt. Ben tijdens je proces trots op jezelf en geniet!

Tot slot: Realiseer je dat je niet altijd opleidingen of trainingen nodig hebt om je persoonlijk te ontwikkelen. Je kunt je ook laten prikkelen door een mooi boek, een interview uit een tijdschrift of een mooie kaart die je hebt gekregen. Stel jezelf open voor de kleine dingen in het leven. Het gaat er uiteindelijk om wat je er zelf van maakt.

Werk je voor of bij Adecco? Dan heb jij via de Adecco Academy toegang tot meer dan 150 online trainingen om jezelf te blijven ontwikkelen: Van Timemanagement tot Presenteren en van Vitaliteit tot Beïnvloeden.

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen