Salarisonderhandelingen: Wat doe je wel en wat doe je niet? 5 tips.

27 november 2021
Op zoek naar werk

Veranderen van baan is leuk maar vooral ook spannend. Je nieuwe contract moet je goed bekijken voordat je het tekent en dit is hét moment waarop je kunt onderhandelen over je salaris. Ook als je dat al eerder hebt gedaan, blijft het spannend. Tijd om op te frissen wat niet en vooral wat wél te doen tijdens salarisonderhandelingen. Want over geld praten hoort erbij.

1. Timing is alles: start de onderhandeling op het juiste moment

Over wanneer je precies begint met onderhandelen, zijn de meningen verdeeld. Sommigen adviseren pas te onderhandelen nadat je de baan aangeboden krijgt, anderen adviseren dat je het beste tijdens je eerste gesprek al een indruk kan geven van het salaris dat je verwacht. Probeer zelf in te schatten wanneer het beste moment is.

Ook als je besluit te wachten met de onderhandeling tot het arbeidsvoorwaardengesprek, wil dat níet zeggen dat je er dan pas naar mag vragen. Als er in de vacature niets staat over het salaris, dan kan je daar van tevoren bijvoorbeeld over bellen. Zo verspil je geen tijd aan een sollicitatie voor een baan die qua salaris niet is wat jij zoekt. Het is hoe dan ook nuttig om voor je eerste gesprek voor jezelf te bepalen wat jij graag wil verdienen. Zo overvalt het je niet als het onderwerp wordt besproken.

Let op: Het te vaak noemen van het salaris in het begin geeft een verkeerd signaal. Een werkgever wil tijdens een eerste kennismaking vooral weten waarom je interesse hebt in de baan en waarom je past bij het bedrijf. Als je in deze fase als te veel praat over het salaris, kan de werkgever het idee krijgen dat geld je enige reden is om te solliciteren (lees in dit blog ‘hoe zeg je wat je bedoelt tijdens een sollicitatiegesprek’).

2. Vraag wat past

Lees je cao en bekijk wat anderen met eenzelfde baan verdienen. In de cao staat vaak welke schaal normaal is voor de baan waarop je solliciteert. Zo weet je waar je over kunt onderhandelen. Probeer daarnaast in te schatten met wie je praat en hoe ver je kan gaan. Je bent namelijk een samenwerking aan het opbouwen en je wil een goede indruk achterlaten.

3. Wees eerlijk

Een werkgever bepaalt de hoogte van het salaris onder andere op jouw kennis en ervaring. Lieg daarom nooit over je werkervaring. Want als later blijkt dat jij iets niet kunt wat je wel beloofd had, kan dat voor problemen zorgen. Dit betekent trouwens niet dat je meteen al je onzekerheden moet bespreken tijdens je sollicitatie. Werkgevers horen vooral graag waar jij goed in bent.

4. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Vakantiedagen, flexibele werktijden en een onkostenvergoeding zijn voorbeelden van zaken waarover je kunt onderhandelen náást het basissalaris. Ook extra opleiding, een telefoon of een bonus zijn zaken waar je tijdens je onderhandelingen over kan praten. Zo hoeft een lager basissalaris niet meteen een reden te zijn om de baan niet aan te nemen.

5. Tot slot: Over geld praten hoort erbij

Hoewel jij niet iedere dag over een salaris onderhandelt, is het voor werkgevers heel normaal. Aarzel dus niet over wat je vraagt. Als het goed is, heb je een open gesprek over jouw wensen en wat een werkgever kan bieden. Samen bekijken jullie wat mogelijk is.

 

Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Op adecco.nl vind je al onze vacatures. Heb je liever persoonlijk contact? Voor loopbaanadvies en vragen over vacatures staan onze consultants altijd voor je klaar. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen