Samenwerken met 4 verschillende generaties

21 november 2020
Beter in je werk

Op dit moment werken er vier generaties op de werkvloer. We noemen dit multigenerationeel samenwerken. Maar over wie hebben we het en hoe verloopt deze samenwerking eigenlijk? Wat kunnen de verschillende generaties van elkaar leren? Wat zijn de successen? Maar ook, waar lopen ze tegenaan? Tijd om hier eens dieper in te duiken.

Dit zijn ze, de vier generaties:

  • Babyboomgeneratie (geboren tussen 1940-1960)

  • Generatie X (geboren tussen 1961-1980)

  • Generatie Y – ( Millennials) (1981 – 1995)

  • Generatie Z – (iGeneratie) (geboren tussen 1995 en heden)

Een oproep op LinkedIn leverde een aantal interessante reacties op. Maar, wat is er eigenlijk mooier om dit te onderzoeken binnen Adecco zelf. Ruim 800 collega’s, verschillende leeftijden, ook binnen onze organisatie is er volop sprake van multigenerationeel werken. We vroegen het een vestiging in het Zuiden van Nederland. Een mooie vertegenwoordiging in leeftijden hier, omdat de jongste collega 17 is, en de oudste 65. Aan de hand van een aantal stellingen kwam het onderstaande naar voren!

Iedereen leert van elkaar

Het samenwerken gaat verrassend goed met zoveel verschillende mensen en generaties. De jongeren brengen vaak verfrissende ideeën, de oudere garde leert hen veel van de verschillende processen en cultuur. Maar ook hoe een grote, complexe organisatie nu eigenlijk in elkaar zit. En wat denk je van de juiste keuzes maken? Met al hun levenservaring zijn zij hier een kei in en kunnen putten uit hun eigen levenservaring.  Het grote voordeel van multigenerationeel samenwerken is dus van elkaar kunnen leren. Een mooie mix van jong en oud die veel van elkaar leert.

Jongeren die wellicht niet zo snel de telefoon zouden pakken, worden gestimuleerd en gecoacht om juist te gaan bellen. Evenals het adopteren van elkaars best practices. De jonge garde weet veel van social media en brengt dit met veel enthousiasme over. Mooi om te zien is nu dat ook de ‘oudere garde’ hier steeds meer voor openstaat en ook dingen gaat gebruiken. Andersom geldt het natuurlijk ook: de oudere garde heeft veel ervaring met het versturen van mailingen en sms-en (bij spoed of bulkaanvragen worden er nog steeds sms’jes verstuurd). Zoals de oude garde aangeeft: We leren heel veel van millenials op de werkvloer! Hun wil om zich voortdurend te ontwikkelen, om geïnspireerd te willen worden en hun hoge tempo van schakelen en communiceren. Waar de ‘oude garde’ wel voor moeten waken, is dat de jongere garde die veelbelovend en enthousiast binnenkomt, in het oude, traditionele systeem wordt gedrukt.

‘Millennial in een ouder lichaam, zo kan het ook!’

Eigenlijk zijn de verschillen verrassend klein. Natuurlijk, iedere generatie is anders, maar zolang je samen hetzelfde doel hebt kom je vanuit verschillende belevingswerelden toch tot één dienstverlening. Diversiteit kan dus leiden tot grootse successen en de dynamiek van jong en oud maakt het in een team levendig. Voorwaarde hierin is wel dat je de verbinding met elkaar bewust maakt en voorbij je eigen referentiekader kunt en durft te kijken, om je zo te laten verrassen door de zienswijze van de ander. Het met een open blik durven kijken naar de ander vraagt ook om eerlijk naar jezelf te kunnen kijken…….En dat kan dan weer lastig zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan nieuwe werkwijzen die ingevoerd worden. Laten we het vooral zien als een win/win situatie. Enerzijds het leuke en nuttig om van elkaar te leren, maar ook om kennis te delen met anderen. De dynamiek van jong en oud maakt het in een team levendig.

Tot zoverre de bevindingen uit het Zuiden van het land, ik ben nog wel benieuwd of er misschien verschillen zijn in multigenerationeel werken in de Randstad of het Noorden. Of, zoals een collega zegt: eigenlijk ben ik gewoon een millennial in een ouder lichaam! Mooie omschrijving toch? Zo kan het natuurlijk ook!

 

Deze blog is onderdeel van adecco.nl.

Marjolein Hendriks
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen