Voeding als motor voor een productieve werkdag

19 december 2021
Beter in je werk

Het liefst hebben we elke dag een productieve werkdag, maar dat lukt nu eenmaal niet. En dat is helemaal niet erg. Om er voor te zorgen dat je zoveel mogelijk uit jouw (werk)dag haalt, is het belangrijk dat je de juiste voeding eet. Hoe dat zit? Dat lees je hieronder.

De invloed van voeding op ons brein

Maar liefst 20% van de energie die we binnenkrijgen, gaat naar ons brein (hersenstichting.nl, 2018). Het is dan ook niet gek dat dit veel invloed heeft op de gezondheid en werking van onze hersenen. Om ons brein gezond te houden, is een gezonde levensstijl van levensbelang.

Wanneer je een kantoorbaan hebt, herken je het vast. Vorige week was je collega jarig en trakteerde op koeken, gisteren hebben jullie een mooi resultaat behaald en dat werd gevierd met taart, vandaag is de snoeppot gevuld en verdwijnt jouw hand er iéts vaker in dan je vooraf wilde. Ongemerkt krijg je veel (snelle) suikers binnen, waardoor je een insulinepiek krijgt. En die insulinepiek zorgt op zijn beurt weer voor een enorme dip. Kortom: je lichaam wordt moe en je concentratievermogen vermindert.

Drink water

Maar wat werkt dan wel? Drink veel water, want water draagt bij aan een heldere geest en ontdoet jouw lichaam van gifstoffen. Zorg daarnaast ook goed voor je darmen, want er bestaat een relatie tussen de gezondheid van je darmen en hersenen. Darmbacteriën kunnen de werking van onze hersenen veranderen en zo ons denken en doen beïnvloeden. Vermijd daarom zo veel mogelijk suikers en neem als lunch eens wat vis mee. Houd je niet van vis? Maak dan een lekkere salade met bladgroenten of een volkoren boterham met veel vezels (vivonline.nl, 2018).

Kies voor geraffineerde suikers

Wil je toch lekker snoepen tijdens het werk, net als ik? Kies dan voor pure chocola zonder geraffineerde suikers. Neem hier dan meteen een lekkere kop groene thee bij. Pure chocola en groene thee bevatten namelijk veel antioxidanten, die er op hun beurt voor zorgen dat ons weefsel en DNA beschermt worden tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsel (Voedingscentrum, 2018).

Al klinkt het simpel, dat is het natuurlijk niet altijd. Neem af en toe lekker dat taartje wanneer je daar zin in hebt, maar probeer het altijd te compenseren met bijvoorbeeld groente en fruit. Zo kom jij die werkdagen echt wel door!

 

Deze blog is onderdeel van adecco.nl.

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen