Waaraan moet je denken bij je eerste vakantiebaan? Alles op een rijtje!

07 juli 2020
Op zoek naar werk

Je eerste vakantiebaantje is leuk en super spannend natuurlijk. Leuk omdat je geld verdient voor je nieuwe Playstation, kleding of een nieuwe telefoon. Spannend omdat het toch je eerste baan is en je aan verschillende dingen moet denken voordat je aan de slag kunt. Je hebt namelijk rechten en wat plichten. We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Vakantiewerk of een bijbaan?

Er is een verschil tussen vakantiewerk en een bijbaantje. Vakantiewerk is werk voor scholieren en studenten in de vakantieperiode van 1 juni tot 1 september. Voor 1 juni moet je naar school gaan en na 1 september ook weer. De minimale leeftijd voor vakantiewerk via een uitzendbureau is 15 jaar.

Als je 13 of 14 jaar bent mag je ook al vakantiewerk doen. Je kunt bijvoorbeeld helpen in de supermarkt, groente en fruit plukken (als er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt} of klusjes doen bij een manege of op een camping.

Aan het werk dat je doet zitten wel grenzen. Als je 13 of 14 jaar bent, mag je tijdens de vakanties maximaal 7 uur per dag werken en dat niet meer dan 3 weken achter elkaar. In totaal mag je per jaar 4 vakantieweken werken. Buiten de vakanties mag je op schooldagen niet werken én niet op zondag. Kortom, als je 13 of 14 jaar bent, gaat school écht voor!

Vanaf 15 jaar mag je ook op schooldagen 2 uur per dag werken in een bijbaantje. Je mag dan per week 40 uur werken, maar de tijd die je doorbrengt op school telt óók als werktijd. Je mag 6 vakantieweken per jaar werken, waarvan 4 weken achter elkaar.

Ben je ouder dan 16 jaar? Dan mag je per week 45 uur werken. Ook dan telt je schooltijd mee al werktijd!

Meer informatie vind je op rijksoverheid.nl

Hoeveel verdien je?

Uiteindelijk werk je om geld te verdienen. Daarom is het handig om te weten waar je ongeveer recht op hebt. In de tabel hieronder staat hoeveel je tenminste kunt verdienen vanaf je 15e.

Tabel: minimumloon (bruto) per uur voor fulltime werkweek van 36, 38 en 40 uur per 1 januari 2023
Fulltime werkweek21 jaar en ouder20 jaar19 jaar18 jaar17 jaar16 jaar15 jaar
36 uur€ 12,40€ 9,92€ 7,45€ 6,20€ 4,90€ 4,28€ 3,72
38 uur€ 11,75€ 9,40€ 7,05€ 5,88€ 4,65€ 4,06€ 3,53
40 uur€ 11,16€ 8,93€ 6,70€ 5,58€ 4,41€ 3,85€ 3,35

De tabel komt van rijksoverheid.nl

Als je nog geen 15 bent is er nog geen minimumloon voor je. Jij of je ouders moeten dan zelf een afspraak maken met je baas hoeveel je per uur gaat verdienen.

 

Vind je vakantiebaan

Welk werk mag je doen?

Welk werk je mag doen, hangt af van je leeftijd:

  • Ben je 13 of 14?
    Je mag vakkenvullen in de supermarkt, groenten en fruit plukken (als er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt) of bollen pellen. Je mag klusjes doen op een manege of een camping. Je mag niet zwaarder dan 10 kilo tillen of meer dan 20 kilo duwen en trekken. En je mag niet werken in de horeca waar alcohol wordt geserveerd.
  • Ben je 15?
    Dan mag je meehelpen in de horeca, maar alleen als er geen alcohol geschonken wordt! Je mag vakkenvullen in een winkel of helpen met inpakken. Op je 15e mag je niet werken in een fabriek of bij machines. Je mag ook nog niet achter een kassa werken of werken als maaltijdbezorger op een fiets of e-bike.
  • Ben je 16 of 17?
    Hoe ouder je bent, hoe meer banen er zijn waaruit je kunt kiezen. Vanaf je 16e mag je bijna elk soort werk doen, zolang het maar niet gevaarlijk is en je geen heftrucks of machines bedient. Ook mag je niet werken met gevaarlijke stoffen, bestrijdingsmiddelen of in een lawaaiige omgeving. En je mag niet werken tussen 23:00 ’s avonds en 6:00 uur ’s ochtends.

Vakantiewerk en belastingen

Als je vakantiewerk gaat doen of een bijbaan hebt, dan is het belangrijk dat je met je werkgever een contract afsluit. Dan word je beschermd door de wet, heb je recht op vakantiegeld en vakantiedagen en dan ben je verzekerd bij ongelukken. Je moet dan ook belasting gaan betalen. Deze loonbelasting wordt automatisch ingehouden op je loon. Vaak wordt er zelfs meer ingehouden op je loon dan nodig is, en kun je aan het einde van het jaar belasting terugvragen. Meer informatie hierover vind je op belastingdienst.nl.

Zwart werken is verboden. Misschien houd je iets meer geld over, maar je bent nergens voor verzekerd.

 

Enthousiast geworden en zoek je nog een leuk vakantiebaan deze zomer? Kijk dan op www.adecco.nl/vacatures/vakantiewerk en vindt iets wat bij jou past!

 

Vind je vakantiebaan

Mirjam Stoffels
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen