Wat staat er op mijn loonstrook?

27 februari 2020
Op zoek naar werk

Of je nu via een uitzendbureau werkt, of direct bij een werkgever, je ontvangt altijd een loonstrook. Per week, of per maand, net wat er is afgesproken. Het bedrag onderaan de streep is wat je op je rekening gestort krijgt. Maar, wat wordt er nu allemaal ingehouden van je brutoloon? Hieronder een korte uitleg.

Brutoloon vs. nettoloon

Als je ergens begint met werken, spreek je een brutoloon af, per uur of per maand. Van dit brutoloon gaan een aantal belastingen en sociale bijdragen af. En er komen toeslagen bij. Uiteindelijk houd je een nettoloon over. Dit bedrag ontvang je op je bankrekening. Welke zaken er precies van je brutoloon afgehaald worden, zetten we hieronder op een rijtje. Zo kun je zien hoe je loon is opgebouwd.

Wat gaat er van je salaris af?

  • Pensioenpremie: hiermee spaar je voor een aanvulling op je AOW (AOW staat voor Algemene Ouderdomswet en is een basispensioen van de Rijksoverheid. Je ontvangt dit nadat je de leeftijd hebt bereikt dat je mag stoppen met werken).
  • Loonheffing: dit is een verplicht deel van je salaris dat je afstaat aan de overheid. Deze heffing bestaat uit loonbelasting, premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en een bijdrage Zorgverzekeringswet. Voorbeelden van dit soort inhoudingen zijn de Algemene Ouderdomswet (AOW), de Ziektewet en de Werkloosheidswet (WW). Hoeveel je meebetaalt, is afhankelijk van de hoogte van jouw salaris.
  • Ziekte uren (optioneel): Het kan zijn dat wanneer je ziek bent, je de eerste dag of twee dagen niet krijgt uitbetaald, dit wordt dan in mindering op je salaris gebracht.

Andere zaken die van je salaris ingehouden kunnen worden zijn: een mobiele telefoon, parkeerabonnement of auto van de zaak. Gebruik je je zakelijke auto ook privé? Dan komt er een fiscale bijtelling van de auto bij.

De inhoud van de loonstrook verschilt per persoon. Dit hangt af van je brutoloon en of je bijvoorbeeld wel of niet getrouwd bent.

Persoonlijke gegevens

Naast je persoonlijke gegevens, zoals je adres en geboortedatum, zie je ook je burgerservicenummer (BSN) en je bankrekeningnummer. Ook de datum wanneer je in dienst bent gegaan en hoeveel uur je werkt. Bij loonheffingskorting staat een JA of NEE (dit is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen, deze korting mag je maar bij één werkgever laten toepassen). Check dit altijd goed.

Wat kun je extra ontvangen bovenop bij je salaris?

  • Werk je in wisselende diensten, dan ontvang je vaak nog een onregelmatigheidstoeslag (ORT), overwerktoeslag of een ploegendiensttoeslag. Hoeveel dit is, verschilt per werkgever. Dit is een bruto bedrag.
  • Een reiskostenvergoeding. Dit kan een vergoeding per kilometer zijn, of op basis van openbaar vervoer. Gemiddeld genomen bedraagt de vergoeding € 0,19 cent voor woon-werkverkeer.
  • Het vakantiegeld is minimaal 8% van het brutoloon dat je ontvangt. Dit ontvang je één keer per jaar of één keer per maand. Ook dit hangt af van wat de afspraken met je werkgever zijn.
  • Soms schiet je weleens een bedrag voor, wat je later mag declareren.
  • Bonussen en winstuitkeringen. Als je goed werk hebt geleverd of het bedrijf heeft winst gemaakt, ontvang je per maand, per kwartaal of per jaar een bonus. Hoeveel je ontvangt, hangt af van de afspraken die gemaakt zijn. En in welke belastingschaal je zit.
  • Pensioenvergoeding, ziektekostenvergoeding, scholingsbudget, allemaal zaken die er nog bij kunnen komen.

Heb je vragen over je loonstrook en werk je via Adecco? Neem contact op met jouw afdeling Branche Support, zij kunnen je alles over je loonstrook uitleggen. Benieuwd naar wat je wél en niet kunt doen tijdens salarisonderhandelingen? Lees er alles over in de blog over salarisonderhandelingen

 

Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Op adecco.nl vind je al onze vacatures. Heb je liever persoonlijk contact? Voor loopbaanadvies en vragen over vacatures staan onze consultants altijd voor je klaar. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Marjolein Hendriks
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen