Waarom heb ik de baan niet gekregen?

23 september 2022
Op zoek naar werk

Het maakt niet uit in welke fase van je carrière je zit, afgewezen worden voor een baan is lastig. De tijd die je steekt in de voorbereiding en het sollicitatiegesprek kost energie. En als je vervolgens te horen krijgt dat jij niet de persoon bent die ze zoeken, is dat een tegenslag die je moet verwerken. En het gevoel van teleurstelling neemt alleen maar toe als je meerdere afwijzingen op rij voor je kiezen krijgt. Met deze tips maak je meer kans bij je volgende sollicitatie.

1. Fris je kennis en je cv op

Misschien ben je al een tijdje aan het solliciteren, maar heb je nog geen frisse blik op je cv geworden of ben je zelf mentaal nog niet helemaal opgeladen voor je volgende gesprek. Tip: Kijk altijd met frisse ogen naar je sollicitaties en beschouw elke sollicitatie alsof het je eerste is. Vraag een vriend of familielid (of uw vertrouwde wervingsadviseur) om je cv te bekijken en om aan te geven of er wellicht iets beter kan.

Vergeet ook niet om je kennis bij te spijkeren en op de hoogte te zijn van de laatste stand van zaken in jouw vakgebied. We verliezen elke drie jaar ongeveer 40% van onze vaardigheden, dus als je je niet regelmatig bijschoolt en nieuwe dingen leert, zullen je vaardigheden in minder dan een decennium overbodig zijn. Dus waar wacht je nog op – volg een korte cursus (op Adecco.nl kan dat gratis) en leer iets nieuws!

2. Doe het rustig aan

Een sollicitatiegesprek kan een zenuwslopende ervaring zijn. Als je je snel zenuwachtig voelt, zweterige handpalmen hebt en je de voorbereide antwoorden uit het oog verliest, vergeet dan niet om tegen jezelf te zeggen dat je moet proberen om rustig te blijven. Breng de dagen voor het interview door met informatie inwinnen over het bedrijf, het beoordelen van je sollicitatie en het oefenen met het beantwoorden van enkele van de meestgestelde vragen. Bekijk hier onze tips voor een goede voorbereiding. 

Nog een tip om rustig te blijven: plan je reis naar het kantoor ruim in zodat je zeker weet dat je op tijd bent. Probeer bij aankomst te ontspannen en haal diep adem.

3. Maak online een positieve indruk

Wist je dat recruiters en hiringmanagers vaak naar je zoeken op het internet om een eerste indruk te krijgen? De kans is groot dat ze je LinkedIn-profiel bekijken, maar vaak bezoeken ze ook je andere social kanalen. Google je naam eens om te zien wat er opduikt en pas je profiel aan waar je denkt dat dat nodig is. Denk hierbij aan oude foto’s of ongepaste of negatieve commentaren bij updates. Met een professionele digitale ‘footprint’ staat niets je sollicitatie meer in de weg.

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen