Werken zonder opleiding? Een paar leuke banen op een rijtje!

04 augustus 2020
Op zoek naar werk

Na het eindexamen begint voor veel leerlingen een nieuwe fase: een vervolgopleiding of een studie. Maar niet voor iedereen is het volgende stadium even duidelijk. Na de middelbare school ben je tussen de 16 en 18 jaar oud en weet je misschien nog helemaal niet welke richting je op wilt. Wees gerust: ook zonder een universitair, mbo of hbo-diploma is er veel mogelijk!

Het aanbod van banen waarin je terecht kunt zonder opleiding is veel groter dan je denkt. Veel bedrijven hechten waarde aan de ervaring die je opdoet in de praktijk. Voor dit soort functies heb je bepaalde vaardigheden nodig of is het bijvoorbeeld van belang dat je fysiek in staat bent om het werk te verzetten waarvoor je wordt ingehuurd. Je persoonlijkheid en motivatie spelen een grotere rol dan certificaten of diploma’s.

Beroepen in de horeca

Er zijn veel branches waarin je als jonge professional zonder diploma kunt starten. Zo heb je voor banen in de horeca vaak geen opleiding nodig. Een vriendelijk karakter en onder druk kunnen werken zijn in de horeca belangrijker dan een theoretische opleiding. In de horeca kun je denken aan beroepen als ober of barman, keukenhulp of bedienend personeel in (fastfood-)restaurants.

Werken in de verkoop

Wil je liever niet in de horeca werken? Dan kun je wellicht als verkoper aan de slag. In sales kunnen ook mensen zonder afgeronde opleiding een goed salaris verdienen. Je hebt natuurlijk wel doorzettingsvermogen en een vlotte babbel nodig!

Als je interesse hebt in een sales functie kun je aan de slag als commercieel medewerker binnendienst of als vertegenwoordiger in de buitendienst. Een voordeel van een sales baan is dat je vaak je eigen tijd kunt indelen en zelfstandig afspraken kunt maken. Houd er wel rekening mee dat je in de meeste gevallen afgesproken verkoopdoelen moet halen. Op een baan in sales ligt dus een wel druk om te presteren en daar moet je mee om kunnen gaan. Maar als je van dit soort werk houdt en goed met doel kunt werken, dan kan je salaris aantrekkelijk zijn!

Een cruciaal beroep

Niemand kan ze missen: onze vuilnismannen en -vrouwen! Dit is een typisch beroep dat je leert in de praktijk en waarvoor geen opleiding nodig is. Werken in de buitenlucht is fijn, maar ook als het slecht weer is, moet je erop uit, in de zomer én in de winter. Je kunt terecht bij een Gemeente of bij bedrijven die zijn gespecialiseerd in afvalverwerking. Als je een vuilniswagen wilt besturen, heb je wel een rijbewijs C of CE nodig.

Werken in de productie

Als je handig bent en van aanpakken houdt, zijn er volop mogelijkheden in de industrie. In deze branche zijn veel beroepen waarmee waarvoor je geen vooropleiding nodig hebt en waarin je de ruimte krijgt om verder te groeien. Bij veel bedrijven kun je aan de slag als productiemedewerker of operator. Je leert machines bedienen en andere taken die horen bij het onderdeel van het logistieke proces waarvoor jij wordt ingezet. Vaak begin je aan het einde van een productielijn, bij de kwaliteitscontrole en inpakken van de producten die geproduceerd worden. Vervolgens leer je hoe je de machine bedient, hoe ze ingesteld of omgesteld moet worden. Heb je ruime ervaring, ben je ambitieus en heb je jezelf bewezen? Dan kun je de  verantwoordelijkheid krijgen over een hele productielijn.

Ook kun je denken aan montagewerk, bijvoorbeeld in de auto-industrie of bij een vrachtwagenbouwer. Dit is vaak werk in een moderne productieomgeving. Je monteert onderdelen zoals ramen en deuren, bekabeling, trekhaken of bumpers. Voor dit werk heb je technisch inzicht nodig en het is fijn als je gemakkelijk nieuwe dingen leert. En als het om zware onderdelen gaat, dan is het belangrijk dat je het werk fysiek aankunt.

Werken in de logistiek

Er is volop werk in de logistieke sector! Als logistiek medewerker in een magazijn verzamel je artikelen van bestellingen, pak je ze in en maak je de pakketten verzendklaar. Een diploma heb je niet nodig, maar je moet wel nauwkeurig kunnen werken. Een bestelling moet natuurlijk wel kloppen! Ook voor dit soort beroepen kan worden gevraagd dat je fit bent, omdat je op een dag veel moet lopen. Als je het mogelijk is om je heftruckcertificaat te halen bij het bedrijf waarvoor je werkt,  dan kun je verder groeien naar magazijnmedewerker of heftruckchauffeur. Dan maak je bijvoorbeeld pallets met goederen klaar voor transport of je laadt en lost vrachtwagens.

Een hoger salaris in een baan zonder opleiding

Als je zonder opleiding in een beroep start, word je over het algemeen natuurlijk iets minder hoog betaald dan de mensen mét een opleiding. De hoogte van het salaris verschilt van baan tot baan: een leerling operator krijgt een lager salaris dan een succesvolle verkoper. Maar ook al begin je onderaan, er zijn mogelijkheden genoeg om jezelf te blijven ontwikkelen, kwalificaties en certificaten te halen om zo een hoger loon te .

Je kunt ervoor kiezen om een traditionele opleiding te volgen (en niets verdienen), of om het vak in de praktijk te leren (en meteen geld te verdienen). Er zijn vaak bijscholingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden binnen een bedrijf.

Meer weten? Voor loopbaanadvies en vragen over vacatures staan onze consultants altijd voor je klaar. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Mirjam Stoffels
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen