Hoe beantwoord je persoonlijkheidsvragen tijdens een sollicitatiegesprek?

10 december 2020
Op zoek naar werk

Het goede nieuws is: er zijn geen goede of foute antwoorden. Geef gewoon een eerlijk en professioneel antwoord om je soft skills te laten zien. Waar het eigenlijk om gaat is: durf je tijdens het gesprek te laten zien wie je bent? Voorkom dat je met je mond vol tanden komt te staan en bereid deze vragen thuis alvast voor.

Wat betekent dit?

Vragen die je persoonlijkheid onthullen, helpen recruiters om je soft skills, je werkstijl en je werkethiek te leren kennen. Zo kan de recruiter de match met het bedrijf peilen en hoe geschikt je bent voor de functie. Wanneer er meerdere sollicitanten met vergelijkbare ervaring zijn en die dezelfde hard skills hebben, maken persoonlijkheidsvragen het verschil. Recruiters willen met persoonlijke vragen hun sollicitanten nog beter leren kennen.

Hieronder vind je een aantal voorbeeldvragen en hoe je hierop kunt antwoorden!

'Wat motiveert je?'

De recruiter is op zoek naar een eerlijk antwoord over wat jou drijft in je werk en of jouw motivatie past bij de opdrachtgever en de eisen van de functie. Kom jij goed tot je recht als je samenwerkt met collega’s? Dan pas je bijvoorbeeld goed in een team- of samenwerkingsverband. Of doorzie jij projecten van het begin tot het eind – dan ben je uitermate geschikt voor een start-up of een organisatie waar veel projecten plaatsvinden.

'Wat doe je in je vrije tijd?'

Deze vraag laat zien hoe de balans tussen je werk- en privé-situatie is. En, je hobby’s laten ook een stuk van je persoonlijkheid zien, dat je misschien voor een nieuwe baan nodig hebt. Stel je sport heel veel, dan kan dit betekenen dat je resultaatgericht bent. Of als je in je vrije tijd graag vreemde talen leert, dan ben je waarschijnlijk nieuwsgierig en pik je dingen snel op. Allemaal zaken die van belang kunnen zijn in je nieuwe functie.

'Wat maakt jou uniek?'

Nee, het feit dat Chantal Janzen je achternicht is telt niet mee. Het is makkelijker om te zeggen: “Wat maakt jou een unieke kandidaat voor deze baan?” Dit is jouw moment! Wat is die ene vaardigheid of eigenschap die jou geschikt maakt voor deze rol? Gebruik dat!

'Hoe ga je om met stress en geef daar eens een voorbeeld van?'

Iedereen heeft weleens te maken met stress. Denk bijvoorbeeld eens aan de COVID-19 pandemie. Een stress-situatie die we op dit moment allemaal delen. Bij het stellen van deze vraag zoekt de recruiter naar hoe je een stress-situatie hebt begrepen en hoe je er zelf mee omgaat. Geen enkele baan is namelijk zonder stress. Laat dus weten op welke manier jij met stress omgaat en hoe je blijft presteren. De recruiter ziet op deze manier of jij aan de eisen van de nieuwe functie voldoet.

'Werk je liever in teamverband of alleen? En waarom?'

Bij het beantwoorden van deze vraag maak je gebruik van je aanpassingsvermogen voor de nieuwe functie. Je wilt laten zien dat je je zowel in teamverband als zelfstandig kunt werken. Het laat ook gelijk zien dat je inzicht hebt in de eisen van de nieuwe functie.

'Hoe wil je het liefst gemanaged worden?'

Gebruik ervaringen uit het verleden met voorbeelden van dingen die wel en niet werkten. Benadruk net als in de vorige vraag je aanpassingsvermogen!

'Hoe werk je op z’n best?'

Een relevante, alternatieve versie van deze vraag is “Hoe productief ben je als je vanuit huis werkt”. Zorg voor een doordacht antwoord, dat je de huidige situatie erkent, je specifieke ervaring inzet en hoe je de uitdaging van thuiswerken aanpakt. Uiteraard weer met een voorbeeld.

'Wanneer heb je voor het laatst gefaald?'

En nu komen de lastige vragen….. Niemand vindt het leuk om zijn of haar falen op tafel te leggen, zeker niet tijdens een sollicitatiegesprek. Maar deze vraag (en de volgende twee) geven je de kans om te laten zien wat je hebt geleerd. Wees kort met details over wat er mis ging en concentreer je op hoe je hebt gereageerd, wat je hebt geleerd en hoe je bent gegroeid uit de ervaring.

'Als je één ding aan jezelf zou kunnen veranderen, wat zou het dan zijn en waarom?'

Een andere veel voorkomende variant van deze vraag is “Wat zijn je zwakke punten?”. Het beantwoorden van deze vraag is soms lastig. Er wordt gevraagd iets negatiefs te benoemen, wat de kans vergroot dat dit eigenlijk iets heel belangrijk is in je nieuwe functie. Dus, hoe beantwoord je deze vraag?

Houd het professioneel. Noem een voorbeeld waarvan je weet dat  het je nieuwe baan niet in de weg staat. Leg de nadruk op de manieren waarop je werkt aan het verbeteren ervan of hoe je om de zwakte heen werkt. Niemand is perfect. Als je dat beseft én durft toe te geven, heb je een stap voor op de andere kandidaten.

'Als je een dier zou mogen zijn, welk is dat dan?'

Deze laatste vraag staat in het rijtje met ongebruikelijke vragen. Met je antwoord laat je zien hoe creatief je bent. Er is hier echt geen verkeerd antwoord op, dus geef een doordacht antwoord en heb er vooral plezier aan. Kies het liefst een dier met kwaliteiten die overeenkomen met de functie waarvoor je solliciteert.

Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Op adecco.nl vind je al onze vacatures. Heb je liever persoonlijk contact? Voor loopbaanadvies en vragen over vacatures staan onze consultants altijd voor je klaar. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Marjolein Hendriks
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen