Hoe bereid ik mijn functioneringsgesprek goed voor?

09 juli 2022
Beter in je werk

Heb je binnenkort een functioneringsgesprek en wil je goed beslagen ten ijs komen? Dat is een slim voornemen, want dit gesprek is de gelegenheid om jouw ontwikkeling te bespreken met je leidinggevende en kansen te benutten.

Het functioneringsgesprek is bijna altijd onderdeel van een gesprekkencyclus. Bij de meeste bedrijven worden in januari planningsgesprekken gevoerd. In dit gesprek bespreek je je doelen met je leidinggevende. Rond de zomer maak je samen de balans op in een functioneringsgesprek. En aan het eind van het jaar volgt een beoordelingsgesprek waarin je leidinggevende aangeeft welke doelen je wel en niet hebt behaald. Het functioneringsgesprek is een gesprek waarin je terugkijkt en vooruitkijkt. Hoe zorg je nu dat je het gesprek goed voorbereid aangaat? Ik geef je drie tips.

1. Maak een agenda

Vraag ongeveer een week voor het gesprek aan je leidinggevende wat hij of zij met je wil bespreken. Vul dit aan met jouw onderwerpen. Wil je bijvoorbeeld doorgroeien naar een andere functie? Dat betekent waarschijnlijk dat je een aantal dingen moet leren of verder ontwikkelen. Goed om te bespreken wat dat is, hoe je dat kunt aanpakken en wat je leidinggevende voor jou kan betekenen.

Of je ziet bijvoorbeeld verbeterpunten op je afdeling en je wil graag deelnemen aan een project om die punten aan te pakken. Mooi onderwerp om te bespreken.

2. Kijk terug op de afgelopen periode

Als je weet welke onderwerpen aan bod komen is het tijd om de inhoudelijke voorbereiding te doen. Je hebt waarschijnlijk een aantal afspraken vastgelegd tijdens een planningsgesprek. Kijk in je voorbereiding kritisch naar deze afspraken. Welke resultaten heb je wel behaald en welke (nog) niet? En hoe komt dat? Misschien heb je veel aandacht besteed aan een doelstelling waardoor je met andere punten nog aan de slag moet. Of de afspraken uit je planningsgesprek moeten aangepast worden omdat de afdelingsplannen gewijzigd zijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je helemaal op schema zit!

3. Kijk vooruit

Op de agenda heb je een aantal plannen gezet voor de komende periode. Zoals het idee om een projectgroep op te starten. Goed initiatief. Werk dit idee uit. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je weet wat het aanpakken van de verbeterpunten oplevert voor de organisatie. Denk na over wie of wat je nodig hebt en hoe je zou willen beginnen. Of als je hebt aangegeven dat je door wil groeien. Wat denk jij dat nodig is? Welke cursussen zou jij graag willen volgen en waarom?

Met deze voorbereiding gaat jouw functioneringsgesprek helemaal goed komen. Heb je ondanks alles last van spanning in aanloop naar het gesprek? Lees dan: zes tips om kalm te blijven in een stressvolle situatie

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen