Zes tips om kalm te blijven in een stressvolle situatie

21 februari 2024
Beter in je werk

Zes tips om kalm te blijven in een stressvolle situatie

Kalm blijven terwijl je een overvolle agenda hebt, dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt die rust alleen wel nodig om goed je werk te kunnen doen. Als je je stress onder controle hebt, kom je beter uit de verf en ben je productiever. Maar wat is dan de beste manier om onder tijds- of werkdruk zorgeloos en optimaal te presteren? Met deze tips lukt het je om je hoofd koel te houden tijdens een drukke of stressvolle werkdag.

1. Maak het niet groter dan het is

We maken dingen vaak groter dan ze zijn. Schrap woorden als ‘Altijd’ en ‘Nooit’ en vermijd het om je af te vragen ‘Wat als?’ Zo heeft het geen zin om je af te vragen ‘waarom er niet meer tijd was om die presentatie voor te bereiden?’ als die tijd er simpelweg niet was. Hoe meer tijd je besteedt aan het zorgen maken over wat er allemaal kan gebeuren, hoe minder tijd je over hebt voor het ondernemen van een oplossingsgerichte actie.

2. Haal diep adem voor lagere hartslag

Leer hoe je goed ademhaalt. Door je bewust te worden van je ademhaling en hiermee te oefenen, gaat je hartslag omlaag en ga je je vanzelf weer ontspannen voelen. Een oppervlakkige, hoge ademhaling betekent dat je je spieren in het middenrif niet gebruikt. Het geheim is diep inademen en langzaam uitademen. Concentreer je daarbij op de beweging van je buik. Doe dit een keer of 5 en je autonome zenuwstelsel vergeet stresshormonen aan te maken.

3. Blijf uit de buurt van negatieve mensen

Positiviteit is besmettelijk, maar helaas geldt dat ook voor negativiteit. Al ben je nog zo kalm, je kunt gemakkelijk je koele hoofd verliezen wanneer je omringd bent door angstige, negatieve en cynische mensen. Gelukkig is de oplossing eenvoudig; blijf in de buurt van positieve mensen en vermijd contact met de personen die wat minder rooskleurig tegen de zaken aankijken. Zeker als je je moet voorbereiden op een situatie die mogelijk stress kan opleveren.

4. Denk aan positieve momenten

Dat klinkt natuurlijk lastig als je ergens tegenop ziet, maar je hebt je emoties zelf in de hand. Wanneer je merkt dat je stress ervaart en wordt overspoeld door negatieve gedachten, helpt het door bewust aan iets positiefs te denken. Je gedachten uit laten gaan naar iets leuks, grappigs of ontroerends, hoe klein ook, doet vaak wonderen. Probeer het maar eens. Think positive, het werkt echt!

5. Zorg goed jezelf

Wat doe jij eraan om ervoor te zorgen dat je gezond, fit en heelhuids de dag doorkomt? Ben je je bewust van essentiële zaken als voeding, slaap, lichaamsbeweging en ontspanning en handel je daar ook naar? Het is handig om te weten dat je, als je ‘s ochtends teveel koolhydraten neemt, je bloedsuikerspiegel later op de dag keldert. En een lagere bloeddruk kan gevolgen hebben voor je gemoed. Daarnaast is dagelijkse lichaamsbeweging is een uitlaatklep voor spanning. En blijf gehydrateerd. Drink eens een groot glas water en kijk of je je daarna beter voelt. Het werkt!

6. Realiseer je dat jij je emoties kunt beheersen

Denk eens terug aan de momenten waarop het je lukte om kalm te worden op een moment dat je alles behalve rustig en gecontroleerd was. Misschien wilde je net gaan schreeuwen tegen de hond of een collega, toen ineens je telefoon ging, waardoor je meteen naar een andere versnelling (lees: emotie) kon omschakelen. Maar realiseer je dat je altijd in staat bent om je emoties te beheersen. Kies bewust voor een van de bovengenoemde tips en dan zal het je ongetwijfeld lukken om kalm te worden in een stressvolle situatie.

Nog meer tips? Lees hier wat voeding voor je kan doen, of hoe je werkdruk de baas blijft!

Mirjam Stoffels
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen