Solliciteren: de kracht van een netwerk!

19 december 2019
Op zoek naar werk

Een netwerk is een web van punten die met elkaar in verbinding staan. Denk bijvoorbeeld aan het netwerk van computers die verbinding hebben met het internet. Jouw sociale netwerk zijn alle mensen die jij kent en die jou ook kennen. Al je contacten, zowel offline als online. Netwerken is vervolgens het onderhouden van die contacten die je misschien verder kunnen helpen, privé of in je werk.

Je netwerk en jouw bekenden zijn het belangrijkst bij het vinden van een baan. Van de 1,3 miljoen Nederlanders die in 2017 van baan wisselden, heeft bijna een kwart die baan gevonden via zijn netwerk.* Netwerken staat bij alle leeftijden, van 25 tot 50+, op nummer 1 van de meest effectieve baanvindkanalen!**

Netwerken om een nieuwe baan te vinden

Veel mensen hebben een negatief beeld van netwerken. Dat doen toch alleen die snelle jongens, op jacht naar visitekaartjes? Niets is minder waar! Netwerken is geven en nemen. Het is vooral informatie uitwisselen. Ook jij hebt vast wel eens iemand getipt op een goed artikel, een mooi boek of een leuke baan. Misschien heb je iemand al eens met de juiste mensen in contact gebracht. Zo werkt netwerken: je helpt elkaar.

En als jij een nieuwe baan zoekt, is alle hulp toch welkom? Durf je daarom kwetsbaar op te stellen en vraag hulp aan de mensen om je heen. Misschien is er bij de werkgever van een van je kennissen wel een vacature die bij je past. Of heb je voorkeur voor een bepaald bedrijf? Vertel dat dan aan je netwerk. Misschien ken je iemand die weer iemand bij dat bedrijf kent. Want ook jouw netwerk heeft weer een heel netwerk!

Offline netwerken

Netwerken kun je overal! Het is namelijk niet meer dan met andere mensen praten. Je komt vast wel eens op een feestje of een borrel waar je nog niet iedereen je kent. En dan is het een kwestie van alert zijn op de gesprekken om je heen. Wat hoor je zoal? Mensen praten graag over zichzelf. Sla die informatie op en doe er iets mee.

Kun jij iemand van dienst zijn? Doe dat dan. Breng mensen met elkaar in verbinding. Mensen die niet goed zijn in zichzelf voorstellen zijn je dankbaar. En het komt je reputatie als goede netwerker ten goede. Als jij een ander helpt, is de kans groot dat een ander jou weer helpt als jij dat een keer nodig hebt. En durf te vragen. De meeste mensen zijn pro-sociaal ingesteld, want helpen geeft een goed gevoel! Er zijn genoeg mensen die via-via weten dat er ergens een leuke vacature is.

Een paar tips:

  • Vind je het eng om andere mensen te benaderen? Je bent niet alleen, er zijn meer mensen die dat vinden. Stap af op iemand die eruit ziet, zoals jij je voelt. De ander is blij dat jij het initiatief neemt!
  • Een rechte, open houding oogt succesvol. Ook al voel je je misschien niet zo: sta rechtop!
  • Op een netwerkevent is er altijd wel een hapje en een drankje. Voorkom onhandigheid met borden en glazen. Houd je rechterhand vrij, zodat je een ander de hand kunt schudden.

Online netwerken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk een groot digitaal netwerk opbouwen via social media. Als we het hebben over de kracht van een netwerk bij solliciteren, dan is LinkedIn het platform waar je moet zijn.

Een paar tips:

  • Zorg dat je profiel compleet is. Dan ben je beter vindbaar op LinkedIn én via Google.
  • Gebruik je headline goed. Bedenk hoe anderen zoeken en hoe je gevonden wilt worden.
  • Ook hier geldt: geven loont. Kun je iemand aanbevelen, of mensen met elkaar in contact brengen, doe dat dan!
  • Geef aandacht aan je netwerk: gebruik ‘interessant’ of geef een reactie op posts van je netwerk.
  • Volg bedrijfspagina’s die je interessant vindt.
  • Plaats een oproep in je netwerk. Ook online geldt: durf te vragen!

De recruiters van Adecco hebben allemaal een enorm netwerk. Ze hebben contact met de beste werkgevers en opdrachtgevers bij jou in de regio. Op adecco.nl vind je vast een vestiging bij jou in de buurt! Bovendien zoeken ze ook regelmatig op LinkedIn naar interessante mensen, dus zorg dat je daar goed zichtbaar bent. En wil je meer weten over solliciteren en social media? Lees het hier!

* Bron: Belangrijkste Baanvindkanalen van 2017 AGO / Intelligence Group
** Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO)

 

Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Op adecco.nl vind je al onze vacatures. Heb je liever persoonlijk contact? Voor loopbaanadvies en vragen over vacatures staan onze consultants altijd voor je klaar. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Mirjam Stoffels
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen