Welke hard en soft skills wil jij ontwikkelen?

10 december 2022
Beter in je werk

Een goede docent geschiedenis (hard skill) is geen goede docent als hij zijn verhaal niet overtuigend kan overbrengen (soft skill). Een psycholoog (hard skill) die slecht luistert (soft skill) zal zijn cliënten niet goed begrijpen. Kortom: of je goed bent in je vak hangt af van zowel ‘harde’ kennis als soft skills.

Wat is het verschil?

Hard skills zijn de (vakinhoudelijke) kennis en kunde die je in huis hebt. Met een diploma of certificaat kun je ze aantonen. Of door het maken van een test. Soft skills, ook wel ‘people’ skills genoemd, zijn vaardigheden die minder tastbaar zijn. Denk hierbij aan persoonlijke en sociale vaardigheden zoals communiceren, creativiteit en samenwerken.

Persoonlijke vaardigheden

Soft skills zijn heel belangrijk. Bijvoorbeeld als je een waardevol netwerk wilt opbouwen of door wilt groeien naar een managementpositie. Soft skills die je carrière een boost kunnen geven zijn communicatie (spreken én luisteren), samenwerken, aanpassingsvermogen, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en leiderschap.

De eerste stap in ontwikkeling van soft skills is inzicht krijgen in je gedrag. Waar ligt jouw kracht? En waar krijg je energie van? Bepaal welke soft skills je wilt ontwikkelen en ga aan de slag. Wil je bijvoorbeeld je leiderschapskwaliteiten ontwikkelen? Kaart dit aan bij je manager. Geef aan dat je (nieuwe) taken wilt om dit te ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld een stagiair begeleiden, dit is een eerste stap om te oefenen met ‘leidinggeven’. En vraag je manager en collega’s in dit proces om feedback.

Meetbare kennis

Investeer ook in je hard skills! Veel werkgevers bieden de mogelijkheid om een opleiding of online training (lees hier meer over online leren) te volgen. Denk hierbij aan een cursus online marketing of leer een nieuwe taal. Hard skills zijn meetbaar en kun je trainen zodat je dit in de praktijk kunt toepassen.

Tips om je skills te ontwikkelen

  • Kun jij aangeven waar jouw talenten ligt en waar jij goed in bent? Als je dit weet kun je jezelf onderscheiden.
  • Ontdek welke skills belangrijk zijn in jouw functie of het bedrijf waar je werkt. Staat samenwerken centraal? Of is aanpassingsvermogen belangrijk? Speel hier slim op in.
  • Probeer nieuwe dingen. Maak jezelf ‘eigenaar’ van een project, proces of klant. Spring in het diepe. Hiermee ontwikkel je sowieso de skill zelfstandig werken.
  • Laat je inspireren door personen in je omgeving. Heb jij een collega die heel goed is in presenteren? Nodig diegene uit voor een kop koffie om te vragen naar ervaringen en tips en tricks.

Als je je vaardigheden wilt ontwikkelen is het belangrijk dat je weet wat het verschil is tussen hard (meetbare kennis) en soft skills (persoonlijke niet tastbare vaardigheden). Weet waar je goed in bent en wat je wilt ontwikkelen. Toon initiatief, pak verantwoordelijkheid en spring als het nodig is in het diepe. Investeer in je hard en soft skills om verder te komen in je carrière én om persoonlijk te groeien.

 

Vond je dit artikel interessant? Kijk ook eens op adecco.nl voor de vacatures die wij te bieden hebben. Heb je liever persoonlijk contact? Onze consultants helpen je graag met loopbaanadvies en staan voor je klaar als je vragen hebt over een van onze vacatures. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen