Digitaal netwerken: 5 tips!

01 februari 2022
Beter in je werk

We werken (en leven) al een hele tijd op afstand. Dat zorgt ervoor dat professionele netwerken volledig virtueel zijn geworden. Hier zijn onze vijf belangrijkste tips voor succesvol netwerken op afstand.

1. Maak een lijst van mensen in je netwerk

Je netwerk is waarschijnlijk veel groter dan je denkt! Maak eens een lijst van voormalige collega’s, klasgenoten, teamgenoten, vrienden van vrienden, etc. Daar zitten vast veel interessante mensen tussen waarmee je contact kunt opnemen. Vanwege hun ervaring, hun functie of misschien spreekt het bedrijf waar ze voor werken je erg aan. Aangezien we met zijn allen op afstand werken en niet veel ‘buitenschoolse’ activiteiten hebben, is dit het perfecte moment om opnieuw verbinding te maken.

2. Gebruik LinkedIn

Zodra je je lijst hebt, ga je naar LinkedIn. LinkedIn is namelijk een geweldige bron voor je professionele netwerk. Voordat je jezelf zichtbaar maakt op LinkedIn, is het wel belangrijk dat je er voor zorgt dat je LinkedIn-profiel de beste versie van jezelf laat zien. Controleer even het volgende:

  • Heb je een actuele profielfoto die ook op jou lijkt?
  • Is je headline (net onder je naam) nog actueel?
  • Is je werkervaring helemaal bijgewerkt?
  • Is jouw korte biografie onder Info nog actueel?

Voeg altijd een persoonlijk bericht toe als je mensen uitnodigt op LinkedIn. Een vriendelijk, kort en krachtig bericht, dat verwijst naar de wederzijdse verbinding die jullie hebben.

3. Word lid van online groepen

Dit is ook een goed moment om te overwegen lid te worden van online netwerkgroepen. Begin met het zoeken naar alumni (alumni zijn oud studenten en afgestudeerden van een universiteit of hogeschool), branche- of belangengroepen op LinkedIn of Facebook, of doe gewoon eens een Google-zoekopdracht.

Afgezien van de sociale mediaplatforms, zijn er nu volop virtuele netwerkmogelijkheden op sites als MeetUp, waar je virtuele evenementen vindt op tal van aandachtsgebieden (bijvoorbeeld Career & Business, Health & Welness of Photography). Buiten dit soort georganiseerde events kunt je ook professionele contacten leggen door deel te nemen aan online forums of chats op websites die specifiek zijn voor jouw branche, of op meer algemeen op platformen als Reddit, waarop je sub-Reddits (groepen, aangeduid met r/) vindt op diverse vakgebieden (zoals r/marketing of r/startups ).

4. Volg een online opleiding

Online les op afstand is niet alleen goed voor je kennis, maar biedt ook een geweldig kans om te netwerken. Volg bijvoorbeeld eens een klassikale opleiding of cursus via een instituten als LOI, NTI of NHA, en maak connectie met de mensen die je ‘virtueel’ hebt ontmoet tijdens de les. Zo heb je een nieuwe laag in je netwerk, met mensen die dezelfde interesses hebben als jij!

5. Plan virtuele afspraken

Dat de meesten van ons nu op afstand werken, betekent niet dat we niet (virtueel) een kopje koffie met elkaar kunnen drinken! Nodig je connectie uit voor een videogesprek met een kopje koffie of thee. Een prima manier om bij te praten met een oud-collega of om een ​​nieuwe connectie te ontmoeten.

Op afstand of persoonlijk, bij professioneel netwerken draait het om het opbouwen en onderhouden van je relaties. Wees proactief en wacht niet met netwerken tot je een nieuwe baan nodig hebt! Gebruik deze periode van werken en ontmoeten op afstand om zinvolle contacten te leggen die je hele carrière lang meegaan.

Vond je dit artikel interessant? Kijk ook eens op adecco.nl voor de vacatures die wij te bieden hebben. Heb je liever persoonlijk contact? Onze consultants helpen je graag met loopbaanadvies en staan voor je klaar als je vragen hebt over een van onze vacatures. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Mirjam Stoffels
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen