Hoe vrijwilligerswerk je kan helpen bij het vinden van een nieuwe baan

25 augustus 2022
Op zoek naar werk

Vrijwilligerswerk, zoals voor een liefdadigheids- of lokale gemeenschap, biedt ontzettend veel mogelijkheden om te helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Het is dus niet alleen geweldig om iets te doen voor de gemeenschap of het goede doel, maar het is ook een fantastische manier om je profiel op te bouwen en nieuwe vaardigheden op te doen die kunnen bijdragen aan het vinden van je volgende baan.

Hier zijn de belangrijkste punten, waar vrijwilligerswerk ook aan bijdraagt:

Ontwikkeling van bestaande en nieuwe vaardigheden

Ongeacht waar je je aanmeldt als vrijwilliger, je zult zeker een hele reeks nieuwe vaardigheden leren of bestaande verder ontwikkelen – of het nou technisch is of op het vlak van soft skills. Misschien lijkt een aantal van deze vaardigheden niet direct te vertalen te zijn naar wat je nodig hebt voor jouw carrière, maar wat je ook leert tijdens het vrijwilligerswerk, het zal ergens ooit van grote waarde blijken tijdens jouw carrière. Bijvoorbeeld jouw probleemoplossend vermogen, teamwork en samenwerking, veerkracht en klant- / klantgerichte vaardigheden.

Gelegenheid om nieuwe contacten te leggen en relaties op te bouwen

In veel gevallen is wie je kent belangrijker dan wat je kent of weet. Vrijwilligerswerk biedt veel mogelijkheden om jouw netwerk uit te breiden en verschillende type mensen te leren kennen. Deze mensen zijn niet alleen andere vrijwilligers en leden van de (lokale) gemeenschap, maar bijvoorbeeld ook de liefdadigheidsbestuurders, bestuursleden of andere medewerkers, die allemaal weer hun eigen netwerk hebben.

Nieuwe ervaringen opdoen

Ondanks dat je niet wordt betaald voor vrijwilligerswerk, kun je het zien als professionele ervaring en kan het ook als zodanig op je cv worden vermeld. Als je op zoek bent naar een rol in een specifieke sector, kun je door je tijd te besteden aan vrijwilligerswerk in een vergelijkbare functie relevante ervaring opdoen. Hiermee toon je ook jouw ambitie en enthousiasme om in je eigen tijd actief te werken en de vaardigheden te leren die nodig zijn om te slagen in jouw droombaan.

EQ-verbetering

EQ, oftewel Emotional Quotient, oftewel Emotionele Intelligentie. Een hoge emotionele intelligentie betekent dat je je bewust bent van jouw impact op anderen. Je bent je bewust van de emoties die anderen voelen en hierdoor kun je jouw benadering of communicatiestijl daarop aanpassen. Dat je vrijwilligerswerk doet, getuigt al van een hoge emotionele intelligentie en maatschappelijke betrokkenheid. Je zet je namelijk belangeloos in voor anderen. Maar tijdens het uitvoeren van vrijwilligerswerk ontwikkel je je emotionele intelligentie nog verder, en dit kan je heel veel brengen tijdens je carrière. Degenen met een hoge emotionele intelligentie hebben de juiste bagage om ook anderen te coachen en verder te brengen. En dit is een vorm van leiderschap die steeds meer nodig is in een sterk veranderende wereld.

Dus vrijwilligerswerk kan je zoveel meer opleveren dan het juiste te doen voor de maatschappij en de wereld. Het helpt je stiekem ook je verder te ontwikkelen voor die ene volgende stap in je carrière.

Ben je nog op zoek naar die perfecte functie, bekijk dan de mogelijkheden die we momenteel hebben en bel ons! We helpen je graag door samen te bespreken hoe jij je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op jouw volgende baan. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Redactie
Redactie Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen