Maak het verschil: de beste tips om snel een nieuwe baan te vinden!

22 juli 2021
Op zoek naar werk

Een baan vinden die bij jou past is serieus werk. Hoe meer mensen reageren op dezelfde vacature, hoe belangrijker het is om goed voor de dag te komen. Gemiddeld kijken recruiters zeven seconden naar je cv. Simpele spel- of grammaticafouten kunnen daarbij al snel fataal zijn. Maar ook tijdens je sollicitatiegesprek of erna zijn er valkuilen die je met de juiste voorbereiding kunt voorkomen. Van een foutloze cv tot opvolging na je sollicitatiegesprek: hier zijn onze top tips om snel de baan te krijgen waar jij naar op zoek bent!

Wees selectief

Reageer niet op teveel vacatures tegelijk. Wees kritisch en ga voor de baan waarvan je denkt dat je daadwerkelijk kans maakt om aangenomen te worden.

Stuur je cv en je motivatiebrief pas nadat je onderzoek hebt gedaan naar de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Met de juiste informatie op zak kun je je cv beter laten aansluiten op het functieprofiel. Het klinkt als veel werk, maar als je het aantal sollicitaties beperkt, heb je de ruimte om aandacht te besteden aan je sollicitatie en je motivatiebrief. Hierdoor ben je beter voorbereid en valt je cv op naast de kandidaten die gewoon hun standaard cv sturen.

Stel de juiste vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek is het stellen van goeie vragen dé manier om veel informatie over het bedrijf en de vacature te krijgen. Bereid wat vragen voor, maar denk ook tijdens het gesprek na over vragen die je wilt stellen. Zo laat je  zien dat je goed luistert en dat je echt geïnteresseerd bent in wat ze zeggen. Dit kan je onderscheiden van de andere kandidaten.

Hier zijn een paar vragen die je zou kunnen stellen:

  • Wat ziet u als de grootste uitdaging in deze functie?
  • Wat vindt u het leukst aan dit bedrijf?
  • Wanneer bent u tevreden over mijn werkzaamheden in deze functie?
  • Zijn er dingen die ik in mijn eerste maand al voor elkaar zou kunnen krijgen?
  • Wat kunt u me over het bedrijf vertellen, wat niet iedereen weet?
  • Kan ik nog iets over mezelf vertellen zodat u een beter beeld van mij heeft?

Ga voor de klik

Een band opbouwen met je interviewer vergroot je kansen tijdens het sollicitatieproces enorm. Zeker als je denkt dat jouw kennis en kunde vergelijkbaar zijn met of minder zijn dan die van de andere kandidaten. Zorg dat je de naam van de interviewer onthoudt en gebruik hem subtiel tijdens het gesprek. Wees je ook bewust van je lichaamstaal: zit rechtop en probeer kalm te blijven.

Opvolgen na het gesprek

Laat na het sollicitatiegesprek nog even weten dat je hun tijd en aandacht waardeert en benoem wat je fijn vond in het gesprek. Probeer hierbij niet te opdringerig over te komen, want dan kun je het alsnog voor jezelf verpesten! Als je na een week (of na de afgesproken tijd) nog niks hebt gehoord, mag je best een bericht sturen met de vraag of ze al een keuze hebben gemaakt. Zo kom je proactief, gemotiveerd en geïnteresseerd over en dat kan jou nét het voordeel van de twijfel geven.

 

Als je hulp nodig hebt bij het opstellen van je cv, of als je eens een sollicitatiegesprek wil oefenen kun je altijd terecht bij de dichtstbijzijnde vestiging van Adecco. Die vind je hier!

Mirjam Stoffels
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen