Thuiswerken doe je zo: acht tips!

19 maart 2021
Beter in je werk

Geen last van de drukke ochtendspits en de afleiding van collega’s die steeds aan je bureau staan, maar ongestoord en op je eigen tempo je werk doen vanaf je eigen werkplek. Af en toe kan een dag vanuit huis je werk doen best prettig zijn.

Sinds de afgelopen week is thuiswerken niet langer vrijblijvend. Voor veel mensen is het bovendien een nieuwe ervaring waarin ze hun draai nog moeten vinden. Het kan knap lastig zijn om je werkzaamheden te structuren en te organiseren, want thuis liggen er afleidingen op de loer die ervoor kunnen zorgen dat je minder productief bent. Hoe regel je een thuiswerkdag zo goed mogelijk voor jezelf? We geven je acht tips!

1. Start met een koude douche

Een koude plens water geeft je energie en een lagere bloeddruk. Begin je dag met een ijskoude douche en je kunt ertegenaan. En maak je geen zorgen, de koude kraan hoeft niet meteen vol aan. Draai tegen het eind van het douchen langzaam de warme knop steeds verder dicht en pak de laatste minuut een ijskoude waterstraal met de warmwaterkraan helemaal dicht. Het gevolg? Je ervaart minder stress en je bouwt een hogere weerstand op.

2. Kleed je aan alsof het een normale werkdag is

De verleiding om in je pyjama te werken is begrijpelijk, maar kleed jezelf na het douchen aan alsof je gewoon naar je werk gaat. Je klaarmaken voor een normale werkdag waar alle dagelijkse rituelen als opstaan, douchen, verkleden en ontbijten onderdeel van zijn, zorgt ervoor dat een luie hangdag in het weekend en thuiswerken twee verschillende dingen blijven.

3. Richt je werkplek in en houd hem netjes

Met een opgeruimde werkplek creëer je rust in hoofd en heb je de ruimte om productiever te zijn. Zorg dus dat je voor aanvang van je werkdag je thuiskantoor opruimt en klaarmaakt voor gebruik. Begin daarna pas met je eerste taak van de dag. Mensen die gewend zijn om vaker thuis te werken weten dat de afwisseling van werken op kantoor en vanuit huis heel goed werkt. Probeer te profiteren van deze situatie en maak er een inspirerende werkomgeving van!

4. Maak efficiënt gebruik van je beschikbare uren

Een groot voordeel van thuis werken is de tijd die je bespaart door niet van en naar kantoor te hoeven reizen. Benut die tijd. Begin je dag bijvoorbeeld vroeg en werk je eerste grote taak weg voordat de rest van het gezin wakker wordt. Als die taak erop zit, hoef je er niet meer over na te denken. Dat geeft voor de rest van de dag rust in je hoofd  en ruimte om je aandacht aan andere activiteiten te besteden.

5. Maak een realistische planning

Bepaal per dag wat je wilt doen. Het is belangrijk dat je elke dag een goede en vooral haalbare planning maakt. Heb je kinderen om je heen die ook tijd vragen? Plan je taken dan niet te kort achter elkaar en ruim ook tijd voor hun dagplanning in! Op die manier zorg je ervoor dat je voldoende tijd overhoudt voor school- of speelactiviteiten en jezelf. Sla daarbij je pauzes niet over, want rust nemen is belangrijk voor je gezondheid en je productiviteit.

6. Houd contact met je collega's

Om ervoor te zorgen dat je je niet alleen voelt, is het belangrijk dat je contact houdt met je collega’s. Heb je de optie tussen e-mailen of bellen? Bel dan even of werk samen aan een project via Skype of in Evernote: hierin kun je met verschillende collega’s tegelijk in een bestand werken. Ook vergaderen kan online met toepassingen als Skype of Microsoft Teams. En zet tijdens de vergadering de camera aan, zodat het voelt alsof je in dezelfde ruimte zit.

Ook leuk: een virtuele vrijdagmiddagborrel in de vorm van een videochat die bedoeld is om samen te ontspannen. Neem een biertje of wijntje erbij [je hoeft toch niet te rijden] en spreek de week door. Het hoeft niet alleen over werk te gaan!

7. Zorg goed voor jezelf

Als je de smaak te pakken hebt, werk je thuis vaak langer door en zit je voordat je het door hebt de hele dag zonder pauzes achter je laptop. Een basisvoorwaarde voor goed functioneren is dat je voor jezelf zorgt. Dit betekent dat je voldoende slaap, gezonde maaltijden en regelmatige beweging nodig hebt. Niet alleen je voeding, maar ook een goede conditie en de noodzakelijke nachtrust zorgen ervoor dat je creatiever, energieker en fitter bent.

8. Luister naar een playlist die je scherp houdt

Uit onderzoek is gebleken dat muziek een positief effect heeft op je productiviteit. Tijdens het luisteren naar muziek komt namelijk dopamine vrij, een gelukshormoon waar je energie van krijgt. Achtergrondmuziek helpt je om je beter te concentreren, dus kies een playlist die je leuk vindt en haal meer uit je werkdag!

En tot slot is het belangrijk om voor jezelf aan te geven wanneer het werk erop zit. Ontspanning is ook belangrijk. Kortom, houd je aan je planning. Morgen is er weer een thuiswerkdag!

Meer tips over effectiever werken? Lees dan ook de blogs Word baas over je mailinbox en vergroot je productiviteit en Met deze apps kom jij je dag goed door. En schiet je in de stress van al het nieuws? Lees dan hier hoe je kalm blijft in een stressvolle situatie.

 

Vond je dit artikel interessant? Kijk ook eens op adecco.nl voor de vacatures die wij te bieden hebben. Heb je liever persoonlijk contact? Onze consultants helpen je graag met loopbaanadvies en staan voor je klaar als je vragen hebt over een van onze vacatures. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Mirjam Stoffels
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen