Horizontaal of verticaal groeien, wat past bij jou?

07 januari 2021
Beter in je werk

Tegenwoordig is een 25-jarig dienstjubileum zeldzaam. Er is minder baanzekerheid, af en toe gooit een financiële crisis of een pandemie roet in het eten en de maatschappij verandert razendsnel door allerlei technologische ontwikkelingen. Daarom is het goed om eens stil te staan bij hoe jij je loopbaan wil vormgeven. Want het is belangrijk dat je gelukkig blijft in je werk en er is ook niks mis met een beetje gezonde ambitie. Ben jij iemand die verticaal of horizontaal wil groeien?

Verticaal groeien: op naar een leidinggevende functie!

Wanneer iemand je vertelt dat hij ambities heeft en graag wil groeien in zijn werk, dan denk je waarschijnlijk meteen aan verticale groei: hij of zij wil hogerop komen, na verloop van tijd een team aansturen of misschien zelfs het bedrijf aansturen. Een baan met veel meer verantwoordelijkheden.

Een voordeel van verticaal groeien is dat je waarschijnlijk steeds meer verdient. Om een team te kunnen aansturen, of voor een functie in de directie, heb je vaak wel eerst een extra opleiding (en levenservaring) nodig.

Een ander nadeel is dat hoe hoger je nieuwe functie op de bedrijfsladder, hoe verder hij afstaat van de baan waarvoor je in de eerste plaats hebt gekozen.

Veel mensen vinden verticaal groeien helemaal niks, omdat ze zichzelf niet in een leidinggevende functie zien. Of ze doen hun werk zo graag, dat ze dat niet willen inruilen voor managementtaken en -verantwoordelijkheden.

Horizontaal groeien: word een expert!

Ben je gek op het werk dat doet, maar wil je toch graag groeien? Dan is een horizontale groei iets voor jou. Ook bij een horizontale loopbaan volg je trainingen, opleidingen of schaaf je zelf je kennis bij, om nóg beter te worden in je vak. Daardoor verhoog je je waarde en word je een echte specialist in je vakgebied. Of je breidt je takenpakket uit, zodat je werk gevarieerder wordt en je breder inzetbaar bent.

Horizontaal groeien kan ook in een hele nieuwe functie in een hele andere branche. Door je carrière over een heel andere boeg te gooien. Hierdoor ontdek je misschien nieuwe talenten van jezelf en maak je een hele persoonlijke ontwikkeling door.

De nadelen van een horizontale groei? Om een expert te blijven moet je voortdurend op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Dat betekent veel tijd investeren in je bijscholing en zelfontplooiing. En je salaris stijgt misschien iets minder snel dan bij een verticale groei.

Nog een paar tips

  • In een bedrijfsleven dat snel verandert, is het belangrijk om bewust bezig te zijn met jouw groei, of je nu horizontaal of verticaal verder wil groeien.
  • Houd rekening met de toekomst! Menselijke vaardigheden die een computer niet kan overnemen worden steeds belangrijker (bijvoorbeeld creatief denken en empathie).
  • Praat met je leidinggevende over de mogelijkheden binnen het bedrijf waar je werkt. Hoe vind je horizontaal of verticaal nieuwe uitdagingen?
  • Onderzoek wat je nodig hebt aan extra vaardigheden en kennis om jouw groei mogelijk te maken.
  • Verhoog je waarde en verbreed je inzetbaarheid door het volgen van opleidingen/trainingen.

 

Vond je dit artikel interessant? Kijk ook eens op adecco.nl voor de vacatures die wij te bieden hebben. Heb je liever persoonlijk contact? Onze consultants helpen je graag met loopbaanadvies en staan voor je klaar als je vragen hebt over een van onze vacatures. Klik hier voor een vestiging bij jou in de buurt!

Mirjam Stoffels
Blogger bij Adecco
Delen

Gerelateerde artikelen